Horror árakra ébredtek a magyarok: mi folyik a hazai húspultokban?

24.hu2020. március 19. 09:31

Bőven van csirkehús az országban, ám a mostani körülmények között nem ér oda mindenhová időben. Ugyanakkor, aki türelmes, annak nem kell az átlagár dupláját kicsengetnie érte - írja a 24.hu.

Tegnap a Pénzcentrumon is beszámoltunk arról, hogy a Lehel  téri piacon szerdán a 2800 forinthoz közelített, a Fény utcai piacon 2250 forintért adták a csont és bőr nélküli filét. Mindezt úgy hogy a KSH adatai szerint az év elején átlagosan 1 400 forintba került a csirke kilója, a piacokon tapasztalható tehát ennek majd a duplája.

Az egyik árus azt mondta a lapnak, hogy azért kellett árat emelnie mert 10 kiló csirkemell helyett 2 kilót kapott, miközben a bérleti díjat ugyanúgy ki kell termelnie, így nincs más megoldása, mint árat emelni. A Lehel téren szintén azt mondták az árusok, hogy áruhiány van, sőt azt is előrevetítették, hogy heteken belül hasonló áron lesz minden - írják. 

Az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára, Vámos György szerint a boltosok általánosságban önkényesen nem emelnek árat. Jellemzően akkor nő a fogyasztói ár, ha a beszerzési ár emelkedik, például amiatt, mert hiány van valamiből - írja a portál. A szakember elmondta azt is, hogy önmagában az nem bűn, ha a kereskedő árat emel, az a kérdés, hogy miért - a hatóság dolga megvizsgálni, hogy tisztességes volt-e az áremelés.

Érdekes azonban, hogy a területet felügyelő  Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) nem tud csirke hiányról, a lapnak azt mondták,

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

a kereskedelmi láncok megfelelő tartalékokkal rendelkeznek, a szektor képviselőitől érkező jelzések szerint a folyamatos ellátás továbbra is biztosított.

Nem kell azonban pánikba esni, a paci esetek ugyanis lehet, hogy csak egyszeri kiugró emelések, "indokolatlan ez az ár, biztosan fognak találni olcsóbban bármelyik kiskereskedelmi láncban, csak legyenek egy kis türelemmel" - reagált a 2000 forint feletti húsárakra Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács elnök-igazgatója is, aki megerősítette, más piaci szereplőkkel együtt, hogy nincs hiány csirkéből Magyarországon.

Címkék:
vásárlás, pénzcentrum.hu, drágulás, boltok, csirkemell, csirkehús,