Hiába nőnek a lakásárak, a pénzromlásra nincs hatással: ezen változtatna a Központi Bank

Világgazdaság2020. február 4. 12:33

A lakások ára nem számít bele az inflációs mutatóba, míg például a kvarcóráké igen - ezen változtatna most az Európai Központi Bank vezető közgazdásza, Philip Lane. A feladatot, hogy kigondolják,miként lehet a lakás- és albérletárakat megjeleníteni az inflációs mutatóban az Európai Központi Bank az Eurostatnak adhatja át.

Philip Lane már bemutatott egy modellt az EKB vezetésének, amely a mostaninál nagyobb súllyal venné figyelembe a lakhatás költségeit, amikor az inflációt kiszámolják - írja a Világgazdaság. A probléma kettős: egyrészt a legtöbb országban a saját ingatlanban lakás költsége nem számít bele az inflációba, másrészt a lakbér túl kis súllyal szerepel a mutatóban több elemző szerint. 

Lane azt is kihangsúlyozta az elemzésében: óvatosnak kell lenni, amikor átalakítják a rendszert, mert ahogy a piac ingadozik, az albérletárak csökkenése könnyedén deflációt mutathatna akkor is, ha egyébként nő a többi termék és szolgáltatás ára. Christine Lagarde, az Európai Központi Bank elnöke korábban egy sajtótájékoztatón azt mondta: ha tényleg különbség van a számítási módszerek között, akkor a legjobb ötlet az lenne, hogy adják át a témát az Eurostatnak, dolgozzanak ki ott egy jó módszertant.

Címkék:
vásárlás, infláció, eurostat, statisztika, lakásár, lakásárak, pénzromlás, 4ig,