Kamubankjegy lapulhat bármelyik magyar tárcájában: ez a hamisítók kedvence

Pénzcentrum2019. június 9. 07:02

Magyarországon 2018-ban csupán 450 hamis forintbankjegyet foglaltak le az MNB munkatársai. A pénzhamisítás visszaszorítása rendkívül sikeres hazánkban, 8 év leforgása alatt tizenhatod részére szorult vissza. Ez ma azt jelenti, hogy 1 millió darab forgalomban lévő forintra 0,86 darab hamisítvány jut. Tavaly egyébként a 20 000-rest hamisították legtöbbször, de 2017-ben a 10 000-es volt a rosszfiúk kedvence. Az látszik, hogy az esély kicsi arra, hogy hamis pénzre bukkanjunk, de ettől még bárkivel előfordulhat. Mutatjuk, mi a teendő ebben az esetben, hogy tudsz tisztán kimászni a slamasztikából.

Gőzerővel robog az MNB forintmegújítási programja, aminek éppen aktuális, és egyben utolsó résztvevője az 500-as. Az új, vörösebb Rákóczit február 1-től használhatja a lakosság, ami azt is jelenti, hogy a réginek már megvan a lejárati ideje, azokkal október 31-ig fizethetünk.

A 2014-ben elkezdett program egyik deklarált célja egyébként az volt, hogy a hazai fizetőeszközöket még biztonságosabbá tegyék, így ezek védelmi elemi jóval összetettebbek, ezáltal komplexebb védelmet nyújtanak az esetleges hamisítások ellen. Legalábbis a cél ez volt. Ennek apropóján most annak jártunk utána, miként muzsikált hamisítás terén a forint az elmúlt 5 évben.

Színes patron, nyomtató

Az MNB hivatalos, éves tájékoztató szerint a pénzhamisítás drasztikusan lecsökkent az elmúlt években Magyarországon. 2018-ban például 1 millió darab forgalomban lévő bankjegyre mindössze 0,86 darab hamisítvány jutott. Ez nemzetközi viszonylatban is nagyon kedvező számnak tekinthető. Hogy érzékeltessük, mekkora a változás, 2010-ben például 7375 hamis bankjegyet jegyzett az MNB, míg 2018-ban mindössze 450-et.

Ez 8 év leforgása alatt több mint 16-szoros visszaesés.

A most tapasztalható hamis pénz darabjának esése egyébként 2015 óta folyamatosan, ekkor volt ugyanis utoljára olyan év, amikor több hamis pénzt találtak, mint az azt megelőzőben. A forint megújítás óta tehát a következőképp alakultak a számok:

Loading...

A statisztikákon jól látható, hogy bár 3 éve volt egy kisebb tetőzés (2149), mára (450) drasztikusan visszaesett a megtalált hamisítványok darabszáma. Sőt ez a csökkenés érvről-évre egyre dinamikusabb és hirtelen volt. 

A nagy kedvenc

Ha egy picit jobban a számok mögé nézünk, kiderül - nem nagy meglepésre - hogy a hamisítok kedvenc címlete a 10, illetve 20 ezres bankó. Hosszú évek óta ezekből állítják elő a legtöbb hamis darabot. A pénzek érétkét nézve persze ez nem meglepő, abból a szempontból viszont némileg érdekes, hogy az ilyen nagy címleteket például egy egyszerű bevásárlás során jóval többször ellenőrzik például az eladók, mint a kisebbeket. Persze valószínűsíthető, hogy a hamis forintok nagy részét nem egy egyszerű bolti bevásárlásnál használják el a patronmesterek. 

Merthogy tényleg, hiába az egyre nagyobb technológia arzenál, az MNB tájékoztatása szerint 

nem változtak jelentősen a hamisítási módszerek, amelyeket továbbra is az irodai sokszorosító eszközök (színes fénymásolók, printerek) használata jellemez.

De hogy mennyire a nagy címletek felé húz a rosszfiúk keze, azt mi sem bizonyítja jobban, minthogy a 2018-ban lefoglalt, hamis forintbankjegyek 81,1 százalék a 10 000-es és a 20 000 címletek tették ki.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Loading...

Érdekes adat egyébként, hogy 2017-ben kicsit még más volt a helyzet, vagyis hogy abban az évben is több mint 80 százalékát tette ki a hamis forintnak a két legnagyobb címlet, ellenben tavalyelőtt a 10 000-es volt a hamisítok nagy kedvence, ráadásul nem is kicsivel. 

Loading...

Bekaptuk a hamis pénzt, mit tegyünk?

Az MNB hivatalos tájékoztatója szerint bár a forint bankjegyeken több a hamisítást megnehezítő biztonsági elem is található, azonban hamisításuk teljesen így sem zárható ki, néhány hamisítvány bekerül a készpénzforgalomba. Ez pedig ha éppen általunk történik meg, elég problémás lehet. 

Büntetőjogi szempontból a pénzhamisítás és a hamis pénz forgalomba hozatala bűncselekménynek - bűntettnek - minősül. De az is bűncselekményt - vétséget - követ el, és így büntethetővé válik, aki jóhiszeműen jut hozzá a hamis pénzhez, azonban amikor utólag észleli annak hamis voltát, annak tudatában, tehát szándékosan forgalomba hozza azt. Ezt mindenképp érdemes mérlegelni.

Általános alapelvek

Hamisgyanús bankjegy előfordulása esetén a hamis pénzt vissza kell tartani - de legalábbis törekedni kell visszatartására - a körülményeket összefoglaló jegyzőkönyvet kell felvenni annak érdekében, hogy a hamisgyanús pénz mielőbb az MNB-be szakértői vizsgálatra megküldhető legyen.

Hasznos tanácsok, nem csak pénztárosoknak

  • A pénz átvételekor nem szabad elmulasztani a bankjegyek adott körülmények között reális mértékű ellenőrzését
  • Visszajárót csak akkor adjunk, ha a pénzt már ellenőriztük
  • A hamis bankjegy és érme nem fogadható el fizetőeszközként
  • Persze saját biztonságunk a legfontosabb ezért nem szabad vitatkozni a pénz átadójával
  • Ne adjuk vissza a gyanús bankjegyeket
  • Ha van lehetőségünk értesítsük a rendőrséget
  • Jegyezzük meg az átadó kinézetét, esetleg rendszámát

Mi lesz a hamis pénz sorsa?

Az olyan bankjegyet és érmét, amelynek valódiságával kapcsolatban a legcsekélyebb kétség is felmerül, szakértői vizsgálatra valamely banknak, a postának vagy a Magyar Nemzeti Banknak kell átadni. Később az új típusú hamisítványokat, illetve az azokra vonatkozó műszaki, statisztikai adatokat pedig továbbítják a pénzhamisítás elleni védelmi feladatokat közösségi szinten ellátó szervezetekhez - olvasható az MNB tájékoztatásában.

Címkék:
vásárlás, mnb, pénzcentrum.hu, pénzhamisítás, forintbankjegy, tájékoztatás, 20 ezres bankjegy,