Stratégiát vált a magyar mezőgazdaság: idén ennyivel kevesebb zöldség terem a földeken

Világgazdaság2019. május 14. 09:01

A tavalyinál idén 6,4 százalékkal csökken a hazai zöldségtermő terület, ennek ellenére a szakmai szövetség szakértője szerint ez nem jelent drasztikus változást a hazai piacra nézve. Hacsak nem szól közbe az időjárás. 

Nagyobb területen tervezik zöldborsó és étkezési paradicsom termelését a gazdálkodók az Agrárgazdasági Kutató Intézet jelentése szerint. Viszont a csemegekukorica tervezett területe 13,6 százalékkal, a zöldpaprikáé 21,5 százalékkal, a görögdinnyéé 10,7 százalékkal, a vöröshagymáé 3,1 és a zöldbabé 16,5 százalékkal, a karfiolé pedig 18,3 százalékkal kisebb a tavalyinál.

A termőterület csökkenése már tavaly is hasonló mértékben csökkent, viszont akkor a csemegekukorica, az ipari paradicsom, a karfiol és a görögdinnye termőterülete nőtt, míg a zöldpaprikáé 12 százalékkal kisebb lett - írja a Világgazdaság.

Egyes zöldségféléknél az előző évi piaci történések, másoknál a zöldségfeldolgozók igényei szabják meg a termőterületet, de a hazai piacon ez nem okoz drasztikus változást

- mondta Hunyadi István, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács szakmai igazgatója. A dinnye területe valamivel több, mint 400 hektárral csökken idén a tervek szerint, mivel a nem főállású dinnyetermesztők visszafogják a termelésüket. Az ettől eltérő piacú csemegekukorica esetében a feldolgozók termeltetnek, így ebben az esetben a több mint 4 ezer hektáros termőterület-visszaesés oka az lehet, hogy esett a feldolgozóüzemek igénye.

Címkék:
vásárlás, zöldség, penzcentrum, csökkenés, termelés, visszaesés, termőterület, termesztés,