Hiába a csillagászati fizetések, kritikus a létszámhiány a magyar boltokban

Pénzcentrum2019. április 11. 15:30

2019 is munkaerőhiánnyal indult a boltos világban: a létszám alig változott. A legnagyobb gond jelenleg a fluktuáció. Pedig emelkedtek bérek. Jelenleg a Dunántúlon pontosan annyian dolgoznak a boltokban, mint az ország túlsó felén.

A kiskereskedelmi vállalkozások álláshirdetéseinek száma nem sokat változott az elmúlt időszakban, hiába ért véget a karácsonyi roham és esett alacsonyabb szintre a januári forgalom a megelőző decemberihez képest. A munkaadók igyekeznek begyűjteni minél több jelentkezőt, hiszen a dolgozók között nagy a fluktuáció, akár már pár ezer forintért is odébb állnak - olvasható a blokkk.com elemzésében.

A statisztika szerint 2019 januárjában alig változott a létszám a boltokban, a nagyobb, négy főnél többet foglalkoztató vállalkozások körében. A képhez hozzátartozik, hogy a 130 ezer kiskereskedelmi értékesítőhelyből 70 ezer olyan, ahol a vállalkozásnak, vagy a vállalkozónak csak egy boltja van, így ezek, a boltos kisvállalkozások jelentős része már nincs benne ebben a statisztikai körben.

A láncok értelemszerűen jobban fizetnek, így, ha náluk alig mocorog a létszám, és továbbra is keresik a boltos dolgozókat, akkor feltehetően az ágazat összes szereplőjére igaz az állítás. A valós képhez az is hozzátartozik, hogy ez a munkaügyi statisztika csak az alkalmazottakat tartalmazza, így a kölcsönzött, vagy a diákmunkaerő nincs már benne. Az irányzatok azért kiolvashatók belőle, 2019-től pedig az adatok pontosságához sem férhet sok kétség, mivel az adóhatóság adja azokat.

2019 januárjáról így az látható, hogy a boltos kiskereskedelemben az összlétszám nem változott, akár a januári, akár a decemberi, akár az éves átlagot nézve 2018-ban, az eltérés 1 százalékon belül mozog. A fizikai dolgozók, eladók, pénztárosok, árufeltöltők, raktárosok létszáma ebben a körben ugyan egy 3 százalékos növekedést mutat, de egyrészt ez a nagyobb vállalkozói kör, ahol volt hálózatfejlesztés is, boltszám növekedés is, ahova több ember kellett, viszont az eladókeresés nem lankadt náluk sem. A statisztika az összehasonlításban torzíthat, amire a KSH is felhívja a figyelmet, a módszertani váltások miatt.

A nagyságrendek azt jelzik, hogy érdemi fordulat nem történt a fizikai dolgozók körében sem a munkaerőpiacon,

bár vannak arra utaló jelek (például 2018 utolsó negyedévében a statisztika a teljes kereskedelemben kevesebb betöltetlen álláshelyet jelzett), hogy a korábbi feszültségek azért valamelyest enyhülhettek is egyes területeken.

A KSH vállalkozásoktól begyűjtött létszámadatainak feldolgozása 2018-tól változott: ennek lényege, hogy az évközi járulékbevallásokból becsült létszámokat is felhasználta becslésében. 2019-től a vállalkozások munkaügyi adatai a NAV adatbázisára épülnek.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Budapesten dolgozik a legtöbb boltos 

A 212 ezer kiskereskedelmi dolgozóból harmaduk, 69 ezer fő Budapesten dolgozik. Az eladók száma a fővárosban 48 ezer fő, előbbihez hasonló arány mellett.
Pest megyében a létszám 46 ezer fő, ezen belül az eladók létszáma 34 ezer. Így az ország közepén ügyködik a boltos dolgozók több mint fele. Ebben nem csak a lakosságszám, hanem a bejáró dolgozók tömege, az átutazók és az idegenforgalom is szerepet játszik, itt összpontosul a legnagyobb vásárlóerő.

Érdekes módon a Dunántúlon pontosan annyian dolgoznak a boltokban, összesen 48 ezer fő, ezen belül 35 ezer eladó, mint az Alföldön és az ország északi szegélyében.

Emelett pedig a bérek is elindultak felfelé az elmúlt 3 évben:

Loading...

Címkék:
vásárlás, Tesco, aldi, bolt, lidl, auchan, kiskereskedelem, spar, munkaerőhiány,