4 magyar élelmiszer, amit a világ másik oldalán is megvehetsz a boltokban

Pénzcentrum2019. április 10. 16:26

A Japánban élő magyar, Zsíros Deszka művésznevű vlogger új videójában beszélt arról, és mutatta meg, milyen magyar termékekkel lehet találkozni a távoli ország polcain.

A videóból kiderül, hogy Japánban is kapható a Pick Mangalica téliszalámi és szokott lenni Egri Bikavér, illetve Tokaji bor is. Amin viszont meglepődhettünk, hogy magyar termelői akácméz is akad a japán boltok polcain. Kis kutakodás után kiderült számunkara, hogy a videóban látható termelői méz az Aranynektár Kft terméke. A méz ára is kiderül a kommentekből: 1290¥ (japán jen) azaz körülbelül 3300 forint. A Tesco webshopjában ugyanilyen 500 grammos kiszerelésben 1499 forintért juthatunk hozzá. 

Japánban keresett a magyar mangalica, de a méz- és a meggyexport is növekedhet - írta az Agrárszektor. Még 2017-ben Japán volt Magyarország legfontosabb kereskedelmi partnere az Európai Unión kívüli országok között, azóta viszont küzdenie kell a termelőknek a japán piacért. A videóban látottakból is kitűnik, hogy melyek a japánok preferenciái a magyar termékek közül. 

A magyar méz népszerűsége Japánban nem újkeletű: 2015-ben Takács Ferenc, az Aranynektár Kft. vezetője azt mondta, az évente átlag 22-24 ezer tonna előállított magyar méz nagyobb hányada exportra kerül, ez mintegy 70 milliárd euró értéket jelent, ami az agrárkivitel hozzávetőleg egy százalékát teszi ki - írta akkor az MTI.

Nem véletlen, hogy őt szólaltatták meg akkor a témában, hiszen éppen a japán piacra terveztek akkor terjeszkedni - és Zsíros Deszka videójának tanúsága szerint ez sikerült is. A Pénzcentrum ugyanis kiszúrta, hogy a cég termékét emelte le a polcról a vlogger. A családi vállalkozás, a hivatalos honlapjukon közölt információ alapján, a világ közel negyven országába juttatja el a termékeit.

Címkék:
vásárlás, élelmiszer, bolt, kiskereskedelem, méz, magyar termék, penzcentrum, japán, pick, vlogger, távol-kelet, szalámi, agrárszektor, agrárszektor.hu,