A kiskertes nyaraló a múlté: ma már ezt keresik a magyar vevők

Pénzcentrum2019. március 21. 13:03

Tavasszal hagyományosan felélénkül a kereslet az üdülők, vízparti lakások iránt, a vásárlók már a nyaralás gondolatával böngésznek az eladó ingatlanok között. A nagy népszerűségnek örvendő Balaton és Velencei-tó mellett az utóbbi időben a Tisza-tó is egyre népszerűbb. Változóban vannak a vásárlói igények, de ma még mindenki megtalálhatja magának a megfelelő, üdülőnek használható lakást vagy házat. Nem árt azonban vigyázni: nem mindegy mi szerepel a hirdetésben és a tulajdoni lapon.

A megváltozott vásárlói igényeknek és az emelkedő vásárlóerőnek is köszönhetően a nyaralópiac is átalakulóban van. Míg évtizedekig a kisebb kertes házak, akár könnyűszerkezetes épületek voltak a nyaralópiac slágerei, addig mára a tendencia változni látszik. Ma már nem mindenki vágyik a fűnyírásra, az évenkénti karbantartásra és az időről-időre felbukkanó hibák kijavítására. Főleg úgy, hogy a legszerencsésebb nyaralótulajdonosok sem töltenek 2-3 hónapnál többet üdüléssel, így az épület az év háromnegyedében üres. Egyre többen választják azt a kényelmet, amelyet egy többszintes, újépítésű társasház lakása adhat. A befektetők is felismerték az igényt, főleg a Balaton déli partján szaporodnak gombamód az ehhez hasonló épületek. A kényelem ára azonban magas, nem ritka a budapesti újépítésű lakások átlagárát is meghaladó, 1 millió forintos négyzetméterár sem, a vásárlók 80 százalék pedig befektetési céllal is vásárol. A déli parton Siófok, Zamárdi és Balatonlelle a legnépszerűbb, de Keresztúron, Berényben, Szentgyörgyön, és az árait tekintve már eddig is középkategóriás Máriafürdőn látványosan beindult a piac.

NEM SZABAD TOVÁBB VÁRNI A LAKÁSVÁSÁRLÁSSAL!

Lakáspiaci elemzők szerint az árak emelkedése lassul, és a finanszírozási költségek is rekord alacsony szinten vannak, de már nem biztos, hogy sokáig így is marad. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 7 millió forintot, 15 éves futamidő mellett már 2,83 százalékos THM-el, és havi 46 840 forintos törlesztővel fel lehet venni a K&H Banknál. De nem sokkal maradnak el ettől a legnagyobb kereskedelmi bankok ajánlatai sem: a Budapest Banknál például 51 983 forintos törlesztőt ígér a 3,07 százalékos THM; míg az OTP Banknál némileg magasabb, 4,48 százalékos THM is alacsonyabb, 52 271 forintos törlesztőt jelent. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és a többi magyar hitelintézet konstrukcióját, különböző hiteösszegek, és futamidők mellett is - ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát.

Az új építésű panorámás társasházi lakások maguk után húzták a használt ingatlanok árát is - mondta el Katona Tamás, az OTP Ingatlanpont siófoki iroda, vezető értékesítési tanácsadója. Siófok belvárosi részén is szépen felmentek az árak; a település egészén közelíti a 400 ezer forintot az átlagár, így a lakók közül, aki építkezni akar, inkább a vonzáskörzetében keres magának kisebb települést, ahol még 5 millió forint körül talál közművesített, beépíthető és üres építési telket.

Az északi parton kissé más a helyzet, bár áraiban Füred már el is hagyta, Almádi pedig közelíti a négyzetméterenkénti 400 ezer forintos átlagárat. A legnagyobb ütemű, egy év alatt 26 százalékos áremelkedést is itt, Almádiban regisztrálhattuk tavaly a Balaton-parti városok között. Az ingatlanállomány és a tájegység jellegéből adódóan itt még hódítanak a kisebb házak, pincék, és a Balaton-felvidéki települések is igen népszerűek.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Pincéknél, üdülőknél azonban érdemes nagyon odafigyelni: lehetséges, hogy a falusias jelleg ellenére a telek külterületen található, esetleg zártkert minősítésű, amelyre teljesen más építési szabályok és egyéb rendelkezések vonatkoznak. Arról nem is beszélve, hogy ez a hitelből finanszírozás lehetőségeit is jócskán szűkíti

 -hívja fel a figyelmet Valkó Dávid. Az OTP Ingatlanpont vezető elemzője hozzátette:"Sokszor a legjobb vételnek ígérkező szőlők, nyaralók hirdetései online nem is elérhetőek, ezért érdemes egy helyben jártas, jó kapcsolatokkal rendelkező ingatlanközvetítő segítségét kérni".

A Velencei-tó helyzete sok szempontból teljesen más. Mivel autópálya mellett, Budapest és Székesfehérvár között helyezkedik el, már-már agglomerációs szerepet is betölt. A közlekedés mind közúton, mind vasúton kiváló, mindkét nagyváros fél órán belül elérhető. Ez természetesen az ingatlanárak emelkedésére, de a szolgáltatások és infrastruktúra színvonalának javulására is hatással van. Gárdonyban egy év alatt 27 százalékkal nőttek az átlagos négyzetméterárak, elérve a 290 ezer forintos szintet. Tekintve, hogy a szűken vett fővárosi agglomerációban - például Pécelen és Vecsésen - kerül ennyibe egy négyzetméter, így kifejezetten jó választásnak tűnhet a vízpartra költözni. Aki nyugalmasabb, vidékiesebb hangulatra vágyik, választhatja Sukorót vagy Pákozdot, bár ekkor le kell mondani a közeli vízpartról.

A Tisza-tó remek alternatívája lehet mind a Balatonnak, mind a Velencei-tónak, sőt a horgászoknak és a természet szerelemeseinek még előnyösebb is lehet. Poroszló és Tiszafüred rohamosan fejlődik, egyre több a szolgáltatás, javul az infrastruktúra is, miközben az ingatlanárak még mindig jóval alacsonyabbak: Balatonlelle 475 ezer forintos átlag négyzetméterárának alig negyedébe, átlagosan 104 ezer forintba kerül Tiszafüreden egy négyzetméter. Titkos tipp lehet Abádszalók, ahol nem csak a tóparton, hanem a termálfürdőben is élvezhető - akár egész évben - a víz közelsége.

Címkék:
vásárlás, Balaton, ingatlan, nyaraló, kertes ház, fhb bank, autópálya építés,