Óriási játékrazzia indul Magyarországon: itt a lista, miket ellenőriz a hatóság

MTI2019. február 7. 12:30

Megkezdődött az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) által elrendelt idei évi játékvizsgálat, amelynek célja kiszűrni a piacról a veszélyes játékokat. 

Megkezdődött az ITM által elrendelt idei évi játékvizsgálat, amelynek célja kiszűrni a piacról a veszélyes játékokat. A közleményben kiemelték: a laboratóriumi és hatósági ellenőrzések az üzletekben és a webáruházakban kapható termékekre is kiterjednek. Az ellenőrzések középpontjában 

a játszószőnyegek, a plüss játékok, a játékkerékpárok és -rollerek, a lábbal hajtható kismotorok, az ujjfestékek, a mágneses, zenélő és lövedékes játékok, a játékbabák és a játék babakocsik állnak.

A kémiai vizsgálatok az egészségkárosító hatású lágyítószer- és nehézfémtartalomra, a mechanikai vizsgálatok a könnyen leváló, fulladást okozó kis alkatrészekre, egyszerűen hozzáférhető mágnesekre és elemekre, a megengedettnél hangosabb zajhatásokra, a baleset- és sérülésveszéllyel járó szerkezeti kialakításokra és a lövedékek erejére terjednek ki.

Míg korábban az ellenőrzött termékek közel fele veszélyesnek bizonyult, az elmúlt évek rendszeres vizsgálatainak köszönhetően legutóbb már csak harmaduknál találtak problémát a szakemberek

- mondta el Kara Ákos infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkár, aki azt is hozzátette, hogy egész évben folyamatos termékbiztonsági vizsgálatok lesznek. A minisztérium azt is közölte, hogy a balesetek megelőzése és az egészségkárosító hatások feltárása érdekében az ITM akkreditált laboratóriumai minden évben folytatnak vizsgálatokat.

Címkék:
vásárlás, ellenőrzés, pénzcentrum.hu, fogyasztóvédelem, razzia, játékok,