Lassan aranyárban adják a fenyőket: durva áremelés jön

Pénzcentrum2018. november 27. 09:30

Akár 30 százalékkal is nőhetnek a karácsonyfák árai tavalyhoz képest, a lucfenyő métere nagyjából 3200 forintba fog kerülni, a nordmann pedig ennek duplája is lehet a szakszövetség szerint. Ennek oka a munkabérek több mint 50 százalékos emelkedése, amit a kereskedők a vevőkre hárítanak.

A magyarországi termesztésű vágott lucfenyő 20-25 százalékkal, esetenként 30 százalékkal is drágulhat idén, ára méterenként a 3200 forintot is elérheti a munkabérek jelentős, mintegy 50 százalékos emelkedése miatt - közölte a Magyar Díszkertészek Szövetsége.

A fenyőket egyedileg beárazva kínálják, a termesztő és a kereskedő közti ármegállapodásban a méterár az irányadó. Az átlagos eladási ár az ezüstfenyőnél méterenként 5500 forint, a nordmann fenyő méterénél pedig 6500 forint körül mozog, az előző évihez hasonlóan.

Arról is beszámoltak, hogy Magyarországon, 1500-2000 hektáron termelnek fenyőfákat. A karácsonykor értékesített hazai fák jelentős hányada Vas, Zala és Somogy megyei karácsonyfa-termesztésre szakosodott kertészetből származik. A vágásra szánt luc, ezüst és nordmann fenyőket átlagosan 5-10 évig gondozzák.

A karácsonyi szezonban az országban az import áruval együtt mintegy 2-2,5 millió fenyőfát adnak el.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Kitörhet a diópánik is

Eközben a Bors arról írt, hogy nagyjából duplájába fog kerülni a bejglibe való dió. Miközben tavaly 1000 forintból is kijött a töltelék egy átlagos süteménybe, idén már 2000-et kell majd fizetni a dióért. De a lap szerint van olyan hely is, ahol 7000 forintért mérik a dió kilóját.

A drágulás annak tudható be, hogy idén 30 százalékkal kevesebb dió termett. A csapadékmentes nyár miatt sok a száraz dió, a májusi nedves időjárás miatt pedig baktériumok és gombák pusztították a termést.

Címkék:
vásárlás, karacsony, drágulás, fenyőfa, karácsonyfa, áremelkedés, nordmann, fenyővásár,