A nagy tejteszt: vajon tényleg annyit viszünk haza, mint amennyit kifizetünk?

Pénzcentrum2018. szeptember 30. 07:04

Arra voltunk kíváncsiak, vajon egy liter-e az egy liter, azaz megkapjuk-e például a tejnek minden kifizetett cseppjét. Vettünk 10 dobozzal, üveggel, zacskóval véletlenszerűen választva 5 áruház polcairól, és mindet megmértük. Korántsem azt az eredményt kaptuk, mint amire számítottunk.

Aki gyakran süt, főz, sűrűn dolgozik a boltban is kapható egyszerű alapanyagokkal, és szereti precízen le is mérni őket, nem csak nagyjából szórja bele a tálba a lisztet és a vajat, az biztosan tapasztalta már, hogy olykor csal a szeme. Vagy a mérleg? Esetleg a zacskóban nincsen benne az a mennyiség, amennyi rá van írva és amennyit kifizettünk a pénztárnál.

Továbbgondolvaa gyümölcsökkel végzett kísérletünket, mely során 12 terméket hasonlítottunk össze abból a szempontból, hogy egy kilóra számolva mekkora az adott termékek ehető, illetve ehetetlen része, és hogy ez miként jelenik meg az árban, arra gondoltunk, megmérjük az egységes kiszerelésű alapanyagokat, elsőként a tejeket.

Évente átlagosan egy magyar ember, 54 liter tejet iszik meg a KSH 2016-os adatai szerint. ez soknak tűnik, de valójában ez mindössze napi 1,5 deci - ennyit napi 3 kávéba is simán beleöntünk. Ma Magyarországon egy liter tejhez nagyjából 150 és 270 forint közötti összegért juthaunk hozzáa boltokban. (Feltéve, ha senki sem laktózérzékeny vagy tejfehérjeallergiás a családban, hiszen akkor vagy laktózmentes vagy növényi tejet kell vennünk, mely jóval drágább. Utóbbinak akár 1000 forint is lehet literje.) Így ha csak az 10 százaléka hiányozna a dobozból, akkor egy négytagú család évente többezer forintot is bukna csak a tejen.

Joghatással járó mérés csak a mérési feladat elvégzésére alkalmas hiteles mérőeszközzel (hiteles anyagmintával), vagy használati etalonnal ellenőrzött mérőeszközzel lehet végezni. Hiteles az a mérőeszköz, amelyet a mérésügyi hatóság hitelesített, vagy amelynek külföldi hitelesítését első belföldi hitelesítésként elismerte - olvasható a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal oldalán. Nos, hiteles mérőeszköz nincs a birtokunkban, és nem is az volt a célunk, hogy milliliterre pontosan megállapítsuk, mennyivel több vagy kevesebb tej van a dobozban. Inkább csak egy otthoni mezítlábas, mindenki által könnyen elvégezhető kísérletet hajtottunk vére. 

10 különböző egyliteres kiszerelésű tejet öntöttünk egy sima, bárki által beszerezhető mérőpohárba, hogy lássuk, több, kevesebb vagy ugyanannyi tejet hoztunk-e haza, mint amennyit kifizettünk.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Címkék:
vásárlás, Tesco, aldi, tej, teszt, penny market, mérés,