Lassan annyiba kerül egy doboz cigi Magyarországon, mint Ausztriában

NapiCsárt2018. szeptember 4. 17:30

A legfrissebb statisztikák szerint Magyarországon átlagosan 1 195 forintba kerül egy doboz cigaretta. Ennél a régióban csupán Ausztriában és Szlovéniában drágább a bagó. Mutatjuk a 91 országot érintő adatsort.

A legfrissebb, 2018 augusztusi statisztikák szerint Ausztráliában és Új-Zélandon a legdrágább, míg Ukrajnában és Kazahsztánban a legolcsóbb a cigaretta - derült ki a Numbeo 91 országot vizsgáló adatsorából. Magyarország a teljes lista 38. helyén áll, nálunk átszámolva 1 195 forintba kerül egy doboz cigi. 

Loading...

A környező EU-s országokkal összemérve hazánknál csak tőlünk nyugatabbra drágább a cigaretta, Ausztriában 1 624, Szlovéniában pedig 1 299 forintra jön ki egy doboz. Ezzel szemben Romániában, Szlovákiában és Horvátországban is kevesebbet kell fizetni, igaz a különbség egyáltalán nem számottevő. Közvetlen szomszédjaink közül, a legolcsóbb Horvátországban is csak 61 forinttal olcsóbb egy doboz cigaretta ára.

Megéri behozni?

Ha közvetlen EU-s szomszédjainknál nem is számottevően olcsóbb a bagó, Szerbiában és legfőképp Ukrajnában már tényleg nagy a különbség. Déli szomszédunknál majdnem 400 forinttal járhatunk jobban egy doboz vásárlása esetén, 

Ukrajnában viszont már 4 doboz cigarettát lehet vásárolni, egy Magyarországon beszerzett doboz árából.

Rossz hírünk van azonban azoknak a dohányosoknak, akik az árakat látva rögvest neki is vágnának a magyar-ukrán határnak, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal hivatalos vámmentes kerete - nem légi utas esetén - szerint ugyanis csupán

40 darab cigarettát lehet behozni nem EU-s országból Magyarországra, ami mindösszesen 2 doboz cigit jelent.

Ennél valamivel jobban járnak azok, akik repülővel utaznának vissza Ukrajnából Magyarországra, ők ugyanis a hatályban lévő szabályozás szerint 200 darab cigarettát hozhatnának magukkal, ami 10 doboz cigit jelenteni. Ezért ráadásul mindösszesen 2 960 forintot kellene fizetniük.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Mindig vannak, akik megpróbálják

A bődületes árkülönbségeket látva nem csoda, hogy mindig vannak olyanok, akik a törvények áthágásával akarnak pénzt csiholni a cigarettacsempészetből. A határon működő fokozott ellenőrzések mellet azonban, ez elég rizikós. Az MTI friss tájékoztatása szerint például éppen ma, szeptember 3-án pénzügyőrök több mint négymillió forint értékű csempészett cigarettát találtak egy Ukrajnából érkező nemzetközi vonaton a záhonyi határállomáson. 

A két vagonból álló szerelvény rutinellenőrzésekor a vonatkísérők egyre feszültebben viselkedtek, a pénzügyőrök a szerelvény átvizsgálásakor a hálókocsi plafonjában mintegy 4 500 doboz cigarettára bukkantak. A csempészek a szigetelőanyagot eltávolítva bélelték ki a hálófülke tetejét a dohányáruval. A két vonatkísérő azt állította, hogy nem volt tudomásuk a csempészáruról, a szabályok szerint azonban az engedélyük nélkül az indulási és a végállomáson sem végezhető el semmilyen módosítás a szerelvényen.

A pénzügyőrök a cigarettát lefoglalták, a vonatkísérőkkel szemben költségvetési csalás gyanúja miatt tettek feljelentést a NAV pénzügyi nyomozóinál.

Címkék:
vásárlás, pénzcentrum.hu, utazás, NAV, cigaretta, csempészet, dohány, európai unió, vám, eu, statisztika, cigi, utas, poggyász, dohányáru, numbeo, hálókocsi, cigi árak,