Nincs megállás: szakadatlan lendülettel viszik haza az új autókat a magyarok

Pénzcentrum2018. augusztus 13. 14:00

Fokozta az ütemet a magyar lízingpiac: az első félévben a finanszírozott összeg elérte a 329 milliárd forintot, ami egyrészt sokéves csúcs, másrészt 18 százalékos növekedést jelent éves szinten és meghaladja az első negyedévben elért 16 százalékos növekedést.

Fokozta az ütemet a magyar lízingpiac: az első félévben a finanszírozott összeg elérte a 329 milliárd forintot, ami egyrészt sokéves csúcs, másrészt 18 százalékos növekedést jelent éves szinten és meghaladja az első negyedévben elért 16 százalékos növekedést. A Magyar Lízingszövetség szerint a bővülés elsősorban a továbbra is nagyon jól szereplő járműfinanszírozásnak köszönhető, de növekedés volt a termelőeszközöknél is. A lízingcégek az idén közel 20 százalékos növekedéssel számolnak.

A gazdasági növekedés, a jelentősen bővülő járműpiac két számjegyű növekedéshez segítette a magyar lízingpiacot. Az első félévben a szövetség tagvállalatainál az új kihelyezések összege 329 milliárd forintra rúgott. Ez éves szinten 18 százalékos növekedést jelent és meghaladja az első negyedévben elért 16 százalékos bővülést, illetve sokéves rekordot jelent. A lízingvállalatok teljes portfóliója továbbra is stabil, a félév végén 1300 milliárd forintot tett ki. Növekedést mutat a kiskereskedelmi autófinanszírozási portfólió mellett a haszongépjárművekhez és az egyéb gépekhez kötődő kitettség is.

Loading...

Nyikos Katalin, a Magyar Lízingszövetség elnöke elmondta: "A gazdasági környezet kedvező, a GDP várhatóan jelentősen bővül és a vállalkozások beruházási kedve javult. Ugyanakkor a kamatemelési várakozások fokozódtak, a forintalapú konstrukciók kamata az utóbbi hónapokban nőtt, főként az agrárfinanszírozásban. Az emelkedő kamatszint ellenére nagyon erős félévet zárt a lízingpiac".

Továbbra is a járművek húzzák leginkább a piacot

A különböző lízingpiaci szegmenseket vizsgálva kiderül, hogy a járműpiac növekedése nagyban hozzájárul a lízingpiaci fejlődéshez. A személy- és kisteherautóknál a finanszírozott összeg kiemelkedő mértékben, 40 százalékkal közel 119 milliárd forintra emelkedett. Ezen belül a magánszemélyek újautó-beszerzéseit 17,2 milliárd forint értékben finanszírozták a lízingcégek, ami szintén 40 százalékos emelkedésnek felel meg. Bár a járműpiacinál kisebb mértékben, de így is két számjegyű növekedés volt a flottaszegmensben: a finanszírozott összeg 12 százalékkal közel 40 milliárd forintra nőtt.

Vitték a termelőeszközöket is

A gépeket és berendezéseket, valamint haszonjárműveket magában foglaló eszközfinanszírozásban a finanszírozott összeg 168,6 milliárd forintra rúgott az első félévben. "Ez a teljes lízingpiac 18 százalékos növekedésénél alacsonyabb, 7 százalékos bővülést jelent. Elsősorban a nagyhaszongépjárművek hozták a növekedést, a gépek inkább tartották a korábbi év kiemelkedően magas szintjét. Fontos hangsúlyozni, hogy a gépeknél és berendezéseknél több uniós pályázat volt folyamatban az első félévben, amelyek hatása csak a második félévben lesz látható a lízingpiaci számokban" - mondta Nyikos Katalin.

A Lízingszövetség összefoglalójából kiderül az is, hogy a 2014 óta az egyik legstabilabb lízingpiaci szegmensben, a mezőgazdaságigép-finanszírozásban a kihelyezett összeg 2018 első felében 39,3 milliárd forint volt. Ez pedig éves szinten közel 12 százalékkal haladja meg az egyébként magas bázist. A magyarországi építőipari boommal összhangban az építőipari gépeknél 33 százalékkal 11,1 milliárd forintra nőtt a lízingcégek által kihelyezett összeg. Az állami infrastrukturális beruházásoknak és a lakásépítés talpra állásának köszönhetően az építőiparigép-lízingnél az év hátralévő részében további bővülésre lehet számítani. A féléves adatokból kiderül az is, hogy az IT-szegmens és az ingatlanlízing egyre marginálisabb szerepet tölt be a piacon.

Mire számít a lízingpiac?

Nyikos Katalin közölte: "Miután a második félév beruházási szempontból általában erősebb, a jelentős növekedéssel zárult félév után folytatódhat a bővülés a lízingpiacon, a járműpiacon pedig továbbra is megerősödött keresletre számítunk. Az emelkedő gazdasági teljesítmény, a beruházások felfutása kedvez a lízingfinanszírozásnak. Az emelkedő kamatkörnyezet azonban óvatosságra inti beruházási döntéseiknél a lízingpiaci szereplőket."

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A piaci kamatemelkedést némileg kompenzálhatják az alternatív megoldások, például az új - államilag támogatott - EXIM-es programok, amelyek kedvező refinanszírozási hátteret adhatnak a lízingcégeknek. Összességében a Magyar Lízingszövetség arra számít, hogy az év egészében a finanszírozott összeg akár 20 százalékkal növekedhet.

Nem ez az egyetlen lehetőség

A lízing mellett továbbra is megoldást nyújthatnak a személyi hitelek is. Autóvásárlás esetén kifejezetten hasznos lehet ez a termék, hiszen gyorsan elérhető, ráadásul fedezetet sem kérnek a hitelintézetek. Nagyon fontos persze, hogy azt a konstrukciót válasszuk, amely leginkább passzol az igényeinkhez. Hogy kiderítsük, hol, és mennyiért lehet most pénzhez jutni, a Pénzcentrum kalkulátorához fordultunk. A beállításoknál 1,5 millió forintos hitelösszeget, és 5 éves futamidőt adtunk meg - ezen kívül az alapértelmezett funkciókkal kalkuláltunk.

A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legolcsóbb konstrukció a K&H Bank személyi kölcsöne, amelynél 8,46 százalékos THM, és 1 831 140 forint visszafizetendő összeggel 30 050 forintra jön ki a havi törlesztő. De nem sokkal marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely 8,97 százalékos THM, és 1 846 140 forint visszafizetendő összeggel is mindössze 30 379 forintos törlesztőrészletet jelent.

A fentiek mellett érdemes még megemlíteni a Budapest Bank személyi kölcsönét, amely 10,50 százalékos THM mellett havi 32 144 forintos törlesztőt ígér; illetve az Erste Bank ajánlatát, amelynél 11,24 százalékos THM mellett havi 31 863 forintos törlesztővel kalkulálhatunk. Amennyiben pedig a Cetelem hitelét választjuk, akkor a 12,57 százalékos THM havi 33 291 forintos törlesztőt jelent majd a családi kasszának.

Érdekességképp elvégeztünk egy második, kisebb összegre vonatkozó számítást is: a hitelösszeg ezúttal 700 ezer forint, a futamidő pedig csak 4 év. Ebben az esetben az alábbi ajánlatok közül válogathatunk:

  • Raiffeisen Bank: 18 075 forintos törlesztő, THM 12,45 százalék,
  • Cetelem: 18 745 forintos törlesztő, THM 13,69 százalék,
  • K&H Bank: 18 430 forintos törlesztő, THM 14,19 százalék.

Címkék:
vásárlás, lízing, penzcentrum, gépkocsivásárlás, refinanszírozás,