Most érdemes betankolni a meggyből: elkezdődött a dömping

Népszava2018. június 11. 09:00

A hétvégén kezdődött meggyszüret a korábbi évekkel ellentétben 3-4 hétre szűkül, s ez idő alatt a rekordtermést kell betakarítaniuk a termelőknek - írja a Népszava.

A hétvégén kezdődött meggyszüret a korábbi évekkel ellentétben 3-4 hétre szűkül, s ez idő alatt a rekordtermést kell betakarítaniuk a termelőknek - idézi a lap a FruitVeB Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács jelentését. Ebben arról írnak, hogy a piaci szereplők jelzései alapján 80 ezer tonna körüli vagy valamivel a fölötti termés jelezhető előre. Tavaly 72 ezer, 2016-ban 65 ezer tonna meggy termett, ám mint mindig, a rövid betakarítási időszak is rejthet kockázatokat, például az időjárás, a gyümölcs kártevők elszaporodása, illetve a nem öntözött területeken a szárazság okozta terméscsökkenés.

A konzervipari alapanyagként értékesített meggy nettó termelői átlagára 150-160 forintról indul, de a későbbi mozgások még nem láthatók. A hazai termésből a tervek szerint mintegy negyvenezer tonnát exportálnak, mintegy 10 ezer tonna kerülhet Németországba, 25 ezer tonna a lengyel igény és 5 ezer tonna mehet egyéb országokba. A piacokon, bár hétvégén még 450-550 forint volt a meggy kilónkénti ára, de

egyes termelők már nagyobb mennyiség - például két ládányi - vásárlása esetén 300 forintig is lementek.

Nincs ok az örömre azonban bogyós gyümölcs fronton, hiszen a FruitVeB Magyar Időkhöz eljuttatott információi szerint a klimatikus viszonyok, a munkaerőhiány, valamint a lengyel és a szerb konkurencia miatt lassan megszűnhet itthon egyes bogyós gyümölcsök termesztése. Apáti Ferenc, a FruitVeB alelnöke a lapnak ugyanis elmondta: a nyolcvanas években hétezer hektáron évi 40-60 ezer tonna málna termett, és a termőterület még az ezredforduló környékén is 1200-1400 hektár, a termés tíz-tizenötezer tonna volt. Ma száz hektár körüli területen 600-800 tonna málna terem.

A drasztikus visszaesés egyik oka, hogy az elmúlt tíz-tizenöt évben olyannyira megváltoztak a klimatikus viszonyok hazánkban, ami már nem kedvez a bogyós gyümölcsök, köztük a málna, a szeder és a fekete ribiszke termesztésének sem. Ezek a gyümölcsök nem bírják a forró, száraz, aszályos nyarakat, de a málna és a szeder a csapadékos, meleg időt sem kedveli, a mostanihoz hasonló, záporokkal tarkított időjárás ugyanis kedvez a szürkerothadás betegség terjedésének, ami ellen nagyon nehéz védekezni.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A helyzetet ráadásul súlyosbítja a munkaerőhiány, hiszen a málna és a szeder munkaerőigénye egy hektárra vetítve 3-4 ezer munkaóra, míg a szántóföldi növényeknél ez alig 10-20 óra, és az almáskerteknél is csak 500-800 munkaóra. Ráadásul az ültetvényeken alig néhány hónapos munkát tudnak ajánlani a termelők, és azt is egymástól távol eső időszakokban. A piros ribiszke egy fokkal jobban tolerálja az időjárást, ezért egyelőre úgy tűnik, megmaradhatnak az ültetvények. E gyümölcs esetében a munkaerőhiány sem okoz különösebben nagy gondot, hiszen géppel is betakarítható.

Címkék:
vásárlás, pénzcentrum.hu, gyümölcs, válság, meggy, föld, málna, termőföld, lapszemle,