Nagyon fogynak idén a fesztiváljegyek: mutatjuk a körképet

Pénzcentrum/Portfolio2018. május 31. 12:30

Már most vannak olyan jegytípusok, amik elfogytak, ahogy olyanok is, amelyekből tízszer annyit adtak el, mint a tavalyi év azonos időszakában - derül ki a hazai fesztiválszervezőkkel készített körképünkből. Néhány hét múlva indul az idei szezon: a következő 3 hónapban - az előző évekhez hasonlóan - szinte minden hétvégére jut majd egy-egy könnyűzenei rendezvény. Lássuk, hogy mire számítanak 2018-ban a legnépszerűbb fesztiválok főszervezői. 

Tavaly november végétől folyamatosan nyílttá tették a 2018-as nyári fesztiválok a jegyvásárlást, május elején pedig már ezerrel pörög az értékesítés. Minden évben vannak olyan jegy- és bérlettípusok, amikhez júniusban már nem lehet hozzájutni, illetve ilyenkor már lehet látni, hogy hogyan alakul az adott év: például azt, hogy várható-e újabb fesztiválrekord és melyek lesznek a teltházas napok.

A fesztiválok népszerűségének növekedését az utóbbi évtizedekben a kulturális turizmus egyik fontos megatrendjeként tartják számon Európa-szerte, ahogy Magyarországon is. Ezek a rendezvények az országba irányuló turizmus 10-12 százalékát generálják a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerint, és évente 100 milliárd forint bevételhez juttatják a gazdaságot. Az országimázs formálásban is szerepet játszanak, megnyújtják a turisztikai főszezont, és csökkentik a nyári utazások Budapest- és Balaton-központúságát, azzal, hogy kevésbé ismert célterületeket vonnak be a turisztikai vérkeringésébe.

A tipikus magyar zenei vagy művészeti fesztiválozó jellemzően évente egy-két fesztiválra látogat el, nő, felsőfokú végzettséggel és közepes átlagkeresettel rendelkezik

- derül ki Nielsen Sports 2017-es, sporttal és szórakoztatással kapcsolatos felméréséből. Zenét napi szinten a magyarok közel 60%-a hallgat, míg az Y generációnál ez 80%. Koncertre évente egy-két alkalommal jut el a lakosság közel fele, és ugyanez áll a zenei fesztiválokra is: a válaszadók közel fele évi egy-két fesztiválra jut el, ám a magyarok mintegy harmada egyáltalán nem jár fesztiválra.

A hazai fesztiválkínálat eközben rohamosan bővül, kora tavasztól, de főleg a nyári hónapokban minden hétvégére jut valamilyen kulturális vagy gasztronómiai rendezvény, amire akár az ország másik végéről vagy más országokból is ellátogatnak. Turisztikai szempontból ezek a legfontosabbak az évente megrendezett több mint 3000 fesztivál közül. A Sziget például a szállodaiparnak is kiemelt fontosságú, hiszen a budapesti hotelekben évről évre jelentősen megnő a forgalom a fesztivál napjai alatt: a Danubius Hotels fővárosi szállodáinak telítettsége ilyenkor 95 százalék felett van.

A Sziget fesztivál és a cégcsoport két másik nagy rendezvénye, a VOLT és a Balaton Sound hatalmas - több mint 100 ezer fős - embertömegeket mozgat meg évről évre, és várhatóan idén sem lesz ez másképp. A Sziget (augusztus 8-15, Budapest) és a Balaton Sound (július 4-8, Zamárdi) is a 2016-os rekordév közelében jár a jegyeladásokkal - előbbi 2016-ban csaknem félmillió látogatót vonzott. Az érdeklődők láthatóan nyomon követik a jegyár-fordulókat, amelyek egyben jó alkalmat jelentenek arra, hogy a szervezők - kisebb kampányok kíséretében - felhívják a figyelmet a fesztiválok programjai.

Az utóbbi években többször előfordult, hogy előre elfogytak a jegyek egy-egy napra, így hetekkel előre látszott, hogy teltház lesz. Ez nem rendkívüli, nagyban a fellépők népszerűségétől függ

- válaszolta a Portfolio megkeresésére a Sziget. A VOLT-ra (június 26-30, Sopron) már elkeltek a csütörtöki napijegyek, mert ezen a napon lép fel az Iron Maiden, így már csak bérlettel nézhető meg ez a koncert. A Szigetre mostanáig az 5 napos, a Balaton Soundra pedig a 4 napos bérletek fogytak el. 

Az EFOTT fesztiválra (július 10-16, Velence) a jegyek idén jobban fogynak, mint valaha: a tavalyi év hasonló időszakához képest 30%-kal több jegyet értékesítettek - tudtuk meg Maszlavér Gábor fesztiváligazgatótól, aki szerint ezt főleg a külföldi fellépők listájának erősítése indokolhatja, miközben minimális összeget emeltek a jegyárakon. A napi- és a hetijegyekre mutatkozik a legnagyobb kereslet, napijegyből majdnem tízszer annyit adtak el, mint a tavalyi év hasonló időszakában.

Kifejezetten nagyot ugrik a vásárlási kedv a jegyár-fordulók közvetlen közelében: a mi célközönségünk, akiknek közel kétharmada fiatal egyetemistákból áll, és akik 99%-ban a Kárpát-medencében élnek, nagyon árérzékenyek

- tette hozzá a fesztiváligazgató. 

A Bánkitó fesztiválra (június 11-14, Bánki-tó) eddig nagyjából kétszer annyi jegy fogyott el, mint az előző év azonos időszakában.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A tavalyi évhez képest változás, hogy ezúttal a jegyfordulók között is vesznek szép számmal jegyet

- mondta el Schönberger Ádám fesztiváligazgató, aki hozzátette, hogy a bérlet a legkeresettebb termékük. Új típusú jegyet nem adtak ki, de az látszik, hogy a hétvégi jegyekre nagyobb az érdeklődés, mint a csütörtöki napra, ami egyébként az előző években is így volt.

A legnépszerűbb hazai fesztiválok jelenlegi bérlet- és jegyárai (forintban)

Sziget
7 napos bérlet: 93 000
3 napos bérlet: 59 900
Napijegy: 22 500

Balaton Sound
5 napos bérlet: 67 900
3 napos bérlet: 54 900
Napijegy: 20 000

VOLT
5 napos bérlet: 54 990
3 napos bérlet: 32 990
Napijegy: 13 990

EFOTT
6 napos bérlet: 29 990
3 napos bérlet: 26 990
Napijegy: 9 900

Bánkitó
Bérlet (4 napos): 21 000
Napijegy: 9 000

(Portfolio)

Címkék:
vásárlás, fesztivál, sziget, nyár, jegy, bérlet, portfolio, volt, sziget fesztivál, nemzetgazdasági minisztérium, balaton sound jegyek, sziget jegyárak, balaton sound jegyárak,