Mutatunk egy 83 ezer forintos ételt, ami még csak nem is Michelin-csillagos

NapiCsárt2018. április 4. 17:15

Általánosságban elmondható, hogy az alacsonyabb jövedelmű emberek jövedelmük arányában sokkal többet költenek élelmiszerre, mint módosabb társaik. Egy nemrégiben végzett jelentés azt vizsgálta, hogy valójában mennyibe kerül egy tányér étel a világ különböző részein, illetve, hogy ez az összeg mekkora részét teszi ki az ott lakók napi bevételének.

Köztudomású, hogy a világ legszegényebb országaiban még a napi betevő előteremtése is komoly nehézséget jelent az emberek számára. A World Food Programme által végzett jelentés a világ különböző pontjain található élelmiszerárak közötti hatalmas különbségekre világít rá. A kutatás eredményeiből jól látszik, hogy a szegény országokban élő emberek jövedelmük tetemes részét kénytelenek az alapvető élelmiszerekre elkölteni.

A kutatás során azt vizsgálták, hogy mennyibe kerülnek egy tányérnyi, 600 kalóriás babragu hozzávalói. A jelentés adatai szerint New Yorkban ezek a hozzávalók nagyjából 1,20 dollárba (kb. 310 forintba) kerülnek, amely egy átlagos New York-i lakos napi bevételének mindössze 0,6 százalékát teszi ki.

Még Indiában sem jelent feltétlenül problémát egy tányér babragu költségeinek előteremtése: a jelentés szerint ott a napi bevétel 4,5 százalékát kell rááldozni az ételre, ami olyan, mintha 9,25 dollárba kerülne (2 405 forint).

Loading...

A világ más részein, elsősorban Afrikában azonban már jóval többet kell áldozniuk az embereknek az ételre. Egy dél-szudáni lakos például már másfél napig kénytelen dolgozni egy tányérnyi raguért, ami olyan, mintha a szóban forgó étel 321,70 dollárba kerülne (83 600 forint). Ezek után nyilván nem meglepő, hogy az ország lakosságának jelentős része küszködik a napi betevő előteremtésével.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Mi a helyzet Magyarországon?

A kutatásban nem vizsgálták a magyarországi körülményeket, egy kis utánajárással azonban nagyjából kiszámítható, hogy milyenek a hazai viszonyok a fenti szempontból vizsgálva. A számításhoz az alábbi étel receptjét vettük alapul, illetve az ott feltüntetett előállítási árat. Bár ez az étel nem teljesen azonos a fenti kutatásban alapul vett étellel, kalóriatartalmuk (600 illetve 606 kalória) lényegében megegyezik. A szóban forgó recept alapján a 8 adagos ételt 4 100 forintból lehet elkészíteni, ami 512,5 forintos (kb. 2 dollár) költséget jelent egy adagra vetítve.

A KSH legutóbbi jelentése alapján 2018 januárjában nemzetgazdasági szinten az átlagos - családi kedvezmények nélkül számított - nettó kereset 206 700 forint volt. 30 nappal elosztva tehát 6 890 forintos napi bevétellel számolhatunk, ami azt jelenti, hogy a napi bevétel 7,43 százalékából előállítható a szóban forgó étel.

Címkék:
kereset, jövedelem, étel, babragu,