Kiderült a nagy tojástitok: innen tudhatod, mit etetnek veled

Pénzcentrum2018. március 28. 17:00

Olvasóink többsége valószínűleg találkozott már a tojásokon szereplő, hét részből álló kóddal. Az avatatlanok számára nem sokat mond el a betűkből és számokból álló jelölés, és talán nem is sejtik, hogy mennyi információ olvasható ki belőle a tojásra vonatkozóan.

Az avatatlan szem számára alighanem csak a "HU" felirat bír jelentéssel a tojásokon szereplő jelölésből, pedig a kód többi része is fontos információkat tartalmaz. A hét részből álló kód alapján a szakemberek könnyedén megállapíthatják a tojás származási helyét, illetve a termelés módját is - derül ki a Nébih honlapjáról.

A tojásokat minőségüktől függően "A" és "B" osztályokba sorolják, melyek közül a fogyasztók csak az előbbivel találkozhatnak. Ezeket az "A" minőségű tojásokat méretük és súlyuk alapján is osztályozzák: a legkisebb tojások "S", a legnagyobbak pedig "XL" jelölést kapnak.

A tojások héján feltüntetett, hét részből álló kód az élelmiszerek nyomonkövethetőségét hivatott biztosítani: ez alapján lehet meghatározni, hogy a tojás melyik telepről, annak melyik istállójából származik, de a kód elárulja a tartási módot is.

A kód első része egy szám, amely a tartás módjáról tartalmaz információt:

  • 1: szabadtartás
  • 2: alternatív tartás 
  • 3: ketreces tartási rendszer
  • 0: ökológiai tartás

A kód második része a termelő ország ISO kódját jelöli. Tehát ha itt "HU" felirat szerepel, akkor tudhatjuk, hogy a tojás származási helye Magyarország. A harmadik rész egy 01 és 20 közötti szám, amely a megyét vagy a fővárost jelöli. A negyedik rész mindössze egy karakterből áll, és az állat-egészségügyi kerület sorszámát jelöli. Az ötödik rész a "T", amely a tojótyúk jelölése.

A kód hatodik része az állattartó telep kétjegyű sorszáma. Ezt követően egy "per"-jelet találhatunk, ami után jön a kód utolsó, hetedik része, amely az istállók számát jelöli.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Itt még nincs vége

A tálcába, dobozba csomagolt tojáson azonban további információkat is szerepeltetni kell:

  • Jelölni kell a csomagoló központ számát, amit a Nébih tart nyilván, és egyébként a hivatal honlapján is bárki elérheti.
  • Jelölni kell a már említett minőségi osztályt is: ez lehet "A osztály" ,esetleg az "A" és a "friss" szó kombinációja. Ha itt az "extrafriss" jelzés szerepel, akkor még nem telt el 9 nap a tojásrakástól számítva.
  • Meg kell jelölni a tojás tömegét és méretét is: "S" (53 grammnál kevesebb), "M" (53-63 gramm közötti), "L" (63-73 gramm közötti), "XL" (legalább 73 gramm).
  • Jelölik a minőség-megőrzési időt is, amely maximum 28 nap lehet a tojásrakástól számítva.
  • Fel kell tüntetni a tárolásra vonatkozó javaslatot is.

Elképzelhető, hogy helyi piacon vásárolva jelölés nélküli tojásokkal is találkozunk. Ennek az az oka, hogy az 50-nél kevesebb tojótyúkot tartó termelőkre nem vonatkoznak a fenti jelölési kötelezettségek. Fontos azonban, hogy az értékesítés helyén ezeknek a termelőknek is fel kell tüntetniük a nevet és a címet.

Olcsóbb lett a tojás

Éves szinten átlagosan 223 tojást esznek meg a magyarok. A tojáspiacnak két csúcsszezonja van, mégpedig a karácsonyi és a húsvéti. Karácsonykor jelentős drágulással szembesültek a vásárlók: tavaly év végén még a 60 forint feletti tojásár sem volt ritka. A drágulás mostanra megállt, sőt, meg is fordult a folyamat, hiszen jelenleg a legdrágább tojás sem kerül többe 50 forintnál.

Címkék:
karacsony, húsvét, nébih, tojás, ünnepek, tojásár,