Drága ünnepre számíthatunk: tovább emelkedhet a hús ára

Népszava2018. március 14. 10:00

Folytatódhat az élelmiszerárak emelkedése, többek között a sertéshús is drágulhat - írja a Népszava.

Magasabbak a magyar húsárak az uniós átlagnál, pedig utóbbi sem számít alacsonynak: a nagy versenytársak, az amerikai, a kanadai vagy a brazil termelők árai alacsonyabbak. A hazai feldolgozóipar helyzetét nehezíti a drága alapanyag mellett az is, hogy sok a korszerűtlen, kevésbé hatékonyan működő cég.

Az áfa 27 százalékról 5 százalékra történt csökkentése következtében jelentősen csökkentet a feketepiac aránya, azonban ez is az árak emelkedését okozta, mivel számlával drágább lett a hús és a húskészítmény is. A húsipar önköltségét a tavalyi évben emelte az élősertés árának jelentős - 2016-hoz képest 30 százalékos - emelkedése és a bérek jelentős emelkedése is. Ezen túl tovább csökkent a hazai sertésállomány is.

Érdemi javulást nem várnak az idei évben sem, az import elengedhetetlen lesz. A kötelező béremelések, a takarmányárak és az ágazatban is meglévő súlyos munkaerőhiány is a sertéshús további drágulását vetíti előre. A húsipar helyzetén valamelyest javíthat azonban a közelgő húsvét, ebben az időszakban ugyanis átlagosan 6 ezer tonna füstölt áru és sonkaféleség fogy.

Címkék:
árak, drágulás, sertés, sertéshús, feldolgozóipar, húsipar, munkabérek,