Rossz hír az építkezőknek: idén is folytatódik az alapanyagok drágulása

Világgazdaság2018. február 28. 09:00

Ugyan a tavalyinál kisebb mértékben, de idén is drágulhatnak az építőanyagok, egyes termékekből pedig továbbra is többhetes a várólista - írja a Világgazdaság.

A lakásépítések felpörgése miatt egyes termékekre - leginkább az égetett kerámiára, a szálas szigetelőanyagokra és a beton térburkolatokra - 1-3 hónaposra nőtt a várólista. A tavalyi, jelentősen megnövekedett forgalombővülés 5-10 százalékos áremelkedést okozott. A drágulás várhatóan idén is folytatódni fog, bár kisebb, 5 százalék körüli mértékben.

Az építőanyagosok rendkívül magas, 30-35 százalékos piacbővülést regisztráltak tavaly, emellett pedig a hazai gyártóknál sokat nőttek a gyártási költségek az alapanyagok nemzetközi ára miatt. Mindeközben az építőiparnak újabb kihívással kell szembenéznie, mivel a fuvarozói kapacitás terén kibontakozó hiány már a teljes ágazatot lassítja.

Jelentősen, mintegy 20 százalékkal kellett emelni a béreket is az ágazatban. Utóbbira az idei évben is szükség lesz a munkaerő elvándorlásának megakadályozása érdekében. Mindezek a folyamatok összességében az építkezések drágulását, illetve lassulását okozzák.

Címkék:
építőipar, építkezés, építőanyag, drágulás, hiány, alapanyag,