Így fosztják ki az ATM-eket: mutatjuk a legprofibb trükköt

Pénzcentrum2018. február 24. 16:00

Nem kell felfeszítenie csalóknak az ATM-eket ahhoz, hogy hozzájussanak a benne lévő pénzhez. Egy fonendoszkóp, egy telefon és egy, a bankautomatához így hozzákötött billentyűzet segítségével ráveszik a gépet arra, hogy hihetetlen sebességgel kezdje el magából kiszórni a pénzt.

Európában, Ázsiában és Mexikóban már elterjedt csalási módszer hódít az Egyesült Államokban is. Csalók egy fonendoszkóp segítségével keresik meg, hogy hol lehet kívülről rácsatlakozni a bankautomatára, majd egy telefon és egy kábel segítségével hozzákötik azt egy távoli számítógéphez.

A számítógépes program pedig megkerüli a bankautomata biztonsági rendszerét és ráveszi azt, hogy kezdje el magából kiszórni a pénzt. A sebesség pedig megdöbbentő:

23 másodpercenként 40 bankjegyet tudnak kinyerni a gépekből.

Ha a csalókat menetközben megzavarják, akkor sincs baj, a távolról rákötött számítógép segítségével ugyanis azt íratják ki az ATM képernyőjére, hogy a pénzautomata üzemen kívül van.

A csalástípus amerikai elterjedésről először Brian Krebs kiberbiztonsági újságíró számolt be a blogján, miután megszerzett egy figyelmeztetést, melyet az illetékes amerikai kormányhivatla (a Secret Service) juttatott el pénzintézeteknek.

A CNN amerikai hírtelevízió megszólaltatott egy Secret Service-ügynököt is, aki elmondta, hogy laikus szemlélő nem is feltétlenül veszi észre, amikor épp feltörik az ATM-et a fonendoszkóp segítségével, hisz egyáltalán nem számít rendkívüli látványnak, hogy szakemberek bankautomatákat szerelnek. A tisztviselő azonban azt is hozzátette, hogyha azt látjuk, hogy valaki feltűnően sok időt áll eg ATM-nél, akkor érdemes lehet értesíteni a rendőrséget.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az hírtelevízió tudomása szerint az elmúlt időszakban 1 millió dollárny (körülbelül 255 millió forint) készpénzt csaltak ki a módszerrel ATM-ekből országszerte.

A CNN ugyanezen cikkében egy másik, még egyáltalán nem elterjedt csalásról is beszámolt. Ennek keretein csippel ellátott kártyával való vásárláskor másolják le a bankkártyát egy csalók által megbuherált pénztárnál, majd a kártya adatainak segítségével egy szintén meghekkelt ATM-ből vesznek ki pénzt. Ez a művelet valamivel bonyolultabb, mivel a kártyával való fizetés után csupán egy percig tudják használni pénzkivételre az ellopott adatokat.

A magyar bankkártyák is jellemzően csippel vannak ellátva, de sem az első, sem a második csalástípusról nincsenek hazai hírek.

Címkék:
vásárlás, pénz, ATM, bank, megtakarítás, bankautomata, trükk, csalók,