Újabb határ szűnt meg az EU-ban: könnyebbé teszik a netes vásárlást

hvg.hu2018. február 8. 09:00

Egy új uniós szabályozás következtében a jövőben jobb hozzáférést kapnak az interneten vásárlók a más országokból származó termékekhez és szolgáltatásokhoz - írja a hvg.hu. Ezentúl a bankkártyákat sem lehet majd magyar mivoltuk miatt elutasítani.

Ezentúl nem lehet majd állampolgárság, lakhely vagy aktuális tartózkodási hely miatt megtagadni a vásárlást, vagy a vásárlót másik honlapra átirányítani. Az Európai Parlament tájékoztatása szerint az alábbi esetekben a kereskedők kénytelenek lesznek úgy kezelni a más uniós országból származó vevőket az árak és a vásárlási feltételek kapcsán, mint a belföldieket:

  • ha a vásárló olyan árut vesz (háztartási eszközt, ruhát, elektronikai cikket), amelyet a cég olyan uniós tagállamba szállít ahová az ügyfél hajlandó elmenni (a kereskedőnek nem kötelessége minden tagállamba szállítania),
  • ha szerzőig jogi védelem alá nem tartozó elektronikusan szolgáltatott terméket vásárolnak,
  • ha a vásárlásra a kereskedő boltjában kerül sor, vagy ott, ahol éppen értékesít (pl. egy hotelben).

Nem lehet majd a bank- vagy hitelkártyák kibocsátási helye miatt sem megkülönböztetni a vevőket. A szabályozás egyelőre nem terjed ki az e-könyvekre, letölthető zenékre és az online játékokra, valamint az audiovizuális és a közlekedési szolgáltatásokra sem. A rendelet most a Tanács formális jóváhagyására vár, majd 9 hónappal azután lép életbe, hogy megjelent az EU Hivatalos Lapjában.

Címkék:
internetes kereskedelem, online vásárlás, internetes vásárlás,