Újabb áremelés jöhet: többet fogunk fizetni a lisztért?

Világgazdaság2018. február 1. 08:32

Drágulásra kell készülni a boltokban: várhatóan többet kell majd fizetni a lisztért.

A 2017-es aratás utáni átlagosan 5 százalékos lisztáremelés óta jelentős költségnövekedést kellett elkönyvelni a malomiparban, ezért nem halogatható tovább az átadási árak újabb emelése

- mondta a Világgazdaságnak Lakatos Zoltán, a Magyar Gabonafeldolgozók, Takarmánygyár­tók és Kereskedők Szövetségének (Gabonaszövetség) elnök-vezérigazgatója, aki arról is beszélt, hogy miután tavaly augusztus-szeptember környékén a malmi búza ára15 százalékkal nőtt, ezt a malomipari cégek már nem tudják kezelni, ezért elkerülhetetlen a liszt átadási árának emelése. A Hajdú Gabona ezt két részletben érvényesíti, az első 4-5 százalékos emelést február elején, a következő, hasonlót március környékén.

Lakatos úgy fogalmazott, a következő egy-két hónapban várhatóan kilónként 6-7 forinttal dráguló liszt okozta költségnövekedést minden bizonnyal a sütőipar is továbbadja a vevőknek. Mivel egy kiló kenyérhez 70 deka lisztre van szükség, a drágulás nem lesz jelentős. Lakatos Zoltán arról is beszélt a lapnak, hogy a malomipart is elérte a munkaerőhiány, a targoncásokat elcsábítják a raktáráruházak, egyszerű betanított munkára pedig lehetetlen embert találni. A minimálbér és a garantált bérminimum átlagosan 10 százalékos emelése pedig - a tavalyi emeléssel - azt idézte elő, hogy a középvezetők munkabérén is emelni kellett.

 

Címkék:
vásárlás, drágulás, liszt, munkaerőhiány, gabona árak,