Erre költ decemberben a magyar: most jó igazán boltosnak lenni

Pénzcentrum2017. december 18. 16:00

Az év utolsó hónapja a legerősebb időszak a hazai boltokban, de azért vannak más időszakok is, amikor rendesen költekezünk. Nézzük, miket vásárolunk karácsony előtt, és mit tavasszal, nyáron és ősszel.

Decemberben alaposan megugrik a bolti költekezés, hiszen ebben a hónapban van a mikulás, a karácsony és a szilveszter is, így az ünnepi asztalra valók és az ajándékok alaposan felhúzzák a vásárlások mérlegét. A hagyományok szerint a bronz, ezüst és az arany hétvégék az év legerősebb költekezési szakaszai -írja közleményében a blokkk.com.

2017-ben emellett rettenetesen erős volt a novemberi fekete péntek is, ami azért már korábban, a szokásos nagy karácsonyi bevásárlási roham előtt megtépázta némileg a pénztárcákat, sokan már akkor megvették az ajándéknak valót. A webkereskedelem súlya azonban az ajándékozási cikkek körében még nem olyan nagy, hogy felborítsa a hagyományos boltosok mérlegét, így a legtöbb ajándékot azért a régi boltban és decemberben veszik meg a családok.

Év közben sok oka van annak, hogyan változik a boltokban a költekezés. A január és a február például hiába a leárazások időszaka, a két legkevesebb bevételt hozó hónap minden évben. Márciusban vagy áprilisban jön a húsvét, ezzel együtt a jobb idő, ekkor nagyot ugrik az élelmiszerek vásárlása, de jobban fogynak a szabadidős holmik, kertészeti cikkek, vagy éppen a sportszerek is. 

Nyáron pedig diákhad többet eszik otthon, jönnek-mennek a turisták, akik boltokba is betérnek, a kánikulában fogy az ital, a strandholmi és a napvédő szer. Szeptemberben eljön az iskolakezdés.

Mindemellett a bolti költekezés csúcsa egyértelműen a december. Az élelmiszerboltokban a sorokat a karácsonyi nagybevásárlás eleve alaposan megnyújtja (a munkaerőhiány már csak erre tesz rá egy lapáttal), de azért dob egyet-egyet a mérlegen a mikulás és a szilveszter is.

Az iparcikkek körében az ajándékozás ránt jó nagyot a költekezés szekerén. Az éves KSH statisztikából a csúcsra járatott decemberi költekezés egyértelműen kitűnik. 2016 januárjában 644 milliárd forint, decemberben 1 000 milliárd forint volt a pénztárakban hagyott összeg.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az elmúlt évek irányzata hasonló, így a 2016-os esztendő is képet alkot minderről és előrevetíthető a 2017-es év végi költekezés mérlege is, ami további emelkedést hoz a korábbiakhoz képest. 

Az ajándékok vásárlásáról a bolttípusonkénti összegzésnél többet mond, vajon mennyit költenek a családok a jellemző ajándékozási cikkek körében, a részletesebb, bár negyedéves adatok alapján. A változásokban nem csak az játszik szerepet, hogy már novemberben megkezdődik a ajándékvásárlás, hanem más okok is, például egyes műszaki újdonságok karácsony előttire időzített megjelenése, vagy éppen a szokásos őszi ruhavásárlás.

Az év végi költekezés megugrásának zöme azért általában a decemberhez kötődik. Figyelemmel azonban a már jelzett év közbeni egyedi, szezonális és egyéb hatásokra, a december erejét leginkább a csendesebb év elejéhez mért változása fejezi ki. A KSH részletesebb negyedéves adatai ráadásul magukban foglalják a novemberi időszakot is, ahol azért növekedésnek indult az ajándékvásárlás. Az iparcikkeken belül a webköltekezés aránya egyébként az iparcikk vásárlások 10%-át közelítette eddig. Nő ugyan a különféle iparcikkek online vásárlása, de így még nem meghatározó a súlya a hagyományos boltos vásárláshoz képest.

Címkék:
vásárlás, aldi, bolt, lidl, pláza, áruház, online vásárlás, blokkk.com, ruhavásárlás, sportszerek,