Durván költ a magyar: nem lesz ebből gond?

Pénzcentrum2017. november 7. 16:30

2017. szeptemberben a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers adat szerint 5,4, naptárhatástól megtisztítva 6,0%-kal nőtt. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 2,7, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 12,5%-kal emelkedett, az üzemanyag-kiskereskedelemben 0,5%-kal csökkent az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene. 2017. január-szeptemberben a forgalom volumene - szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint - 4,3%-kal nagyobb volt az előző év azonos időszakinál.

Az év első kilenc hónapjában a hazai kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene 4,3 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit a KSH friss jelentése szerint, míg az online kiskereskedelem ennél is nagyobb növekedést könyvelhetett el. Becsléseink szerint a január-szeptemberi időszakban a hazai webshopok összesített forgalma 18-20 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit

- kommentálta a statisztikai hivatal kedden közzétett adatait Rédey Iván, a Mall.hu ügyvezető igazgatója. A szakember véleménye szerint e tempós növekedésnek köszönhetően a webáruházak részesedése a teljes magyar kiskereskedelmi forgalomból megközelítheti a 6 százalékot a tavalyi 5,2 százalékot követően. Összehasonlításul: Csehországban ez az arány immár közel 8 százalék. 

Rédey Iván szerint míg ősszel a magyar vásárlók körében a kertrendezéshez kapcsolódó eszközök, az őszi nagytakarítás eszközei és persze a beltéri fűtőberendezések (kályhák, radiátorok, kandallók) voltak a legkeresettebb termékek, az ünnepi szezonban a játékok (műanyag építőjátékok, társasjátékok), szórakoztató elektronikai termékek (tévék, okostelefonok), játékkonzolok és a számítógépes játékokhoz kapcsolódó eszközök, háztartási gépek (a botmixertől a mosógépig) számítanak a legkelendőbbnek.

Mivel az üzemanyag ára jelentősebben emelkedett szeptemberben, a forgalom kisebb visszaesése nem tekinthető meglepőnek. Előretekintve, az év hátralévő részében is folytatódhat a forgalom bővülése, hiszen nettó reálbérek emelkednek, a fogyasztói bizalom pedig továbbra is magas szinten van. Az adat megerősíti korábbi várakozásunkat, miszerint idén a lakossági fogyasztás élénkülése fontos meghatározója lesz, mind a harmadik negyedéves, mind egész éves GDP bővülésnek

- olvasható az Erste Bank elemzésében

Címkék:
vásárlás, ksh, kiskereskedelem, statisztika, forgalom, költés,