Komolyan fontold meg a váltást: főleg ha ezekben az üzletágakban dolgozol

Pénzcentrum2017. október 24. 13:30

Egyre nagyobb problémákat okoz Magyarországon a munkaerőhiány. Ez alól pedig a boltok sem kivételek. Hiába azonban az országos, ágazatokat átfogó béremelések, még így is óriási szakadék tátong a különböző típusú boltok fizetései között. Legjobban az illatszer és italbotokban, legrosszabbul pedig a hús és halboltokban keresnek az alkalmazottak.

Magyarországon a nemzetgazdaság egészét visszahúzza a munkaerőhiány. Ez alól pedig a boltok sem kivételek. Hiába azonban az ágazatot átfogó béremelések, még így is óriási szakadék tátong a különböző típusú boltok fizetései között - írja a blokkk.com közleményében.

Ráadásul, ha a boltos tudna is többet fizetni egy adott alkalmazottnak, akkor sincs jelentkező az állásra. Hiszen a munkavállalók gyorsan váltanak, ha a nagyobb bér lehetősége kecsegtet egy másik helyről. Így sok esetben a boltoknak nehéz megoldaniuk a munkaerő gazdálkodást.

A boltokban adható béreket egyébként sok tényező befolyásolja. A kapott pénz mennyisége függ a bevételektől, a költségviszonyoktól, ráadásul az sem mindegy, hogy az eladott termékek eladásához kötelező-e valamilyen szakképesítés. Az élelmiszer, illatszer, híradástechnikai termékek árusításához például igen, a zöldség-gyümölcs, ruházat, könyv eladásához azonban nem. Így nem meglepő, hogy az előbbieknél több minimálbér jár. Ezen felül számíthat még az is, hogy van-e az adott boltban személyes kiszolgálás vagy sem, ugyanis ha nincs akkor az ott dolgozóknak nem kötelező a magasabb szakmai bérminimumot adni.

Mindezek mellett számít az áruház mérete, a bolt árukínálata és persze a részmunkaidős/külső helyről kölcsönzött dolgozók aránya is. Általánosan elmondható például, hogy a nagyobb áruházakban magasabb bért kapnak a dolgozók. A termékek kínálatára pedig igaz, hogy az alapvető élelmiszerek árát nem lehet csak úgy megemelni az esetleges béremelések miatt. Ráadásul a digitális web áruházak egyre nagyobb veszélyt jelentenek a hagyományos értelemben vett boltoknak.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Márpedig a hal nem menő

A legnagyobb és a legkisebb fizetést adó boltok bérrangsorában 2017. augusztusában 66 ezer forint volt a különbség. Ez 6 ezer forinttal több, mint az ezt megelőző évben. A legtöbb bért egyébként az illatszer, ital és sportszerboltokban keresik az alkalmazottak, míg a rangsor végére a hal, hús és ruhás boltokban dolgozók szorultak.

Loading...

A tavalyi átlagbérekhez képest egyébként nem történ nagy változás a listán. A top háromban például 2016-ban is ugyanazok a bolttípusok szerepeltek, mint 2017-ben csak más sorrendben. A lista végén pedig ugyanaz a két szereplő tanyázott, mint idén. A legtöbbet a ruháspiacon tevékenykedő dolgozók veszítették. Hiába nőtt ugyanis a bruttó bérük 19 ezer forinttal, így is 4 helyett csúsztak vissza a bérrangsorban a tavalyi szereplésükhöz képest.

Címkék:
vásárlás, pénzcentrum.hu, élelmiszer, hús, sportszer, bútor, hal, ruha, boltok, kisboltok, áruházak, ruhabolt,