Nem várt lépés a Tescótól: filléres kedvencüktől búcsúzhatnak a vásárlók

Pénzcentrum2017. május 24. 17:19

10 hetes próbaverziót indítanak három brit Tescóban,  erre az időszakra teljesen kivonják a forgalomból az olcsóbb, egyszer használatos bevásárlózacskókat. Aki táska nélkül megy vásárolni, csak a drágább, tartósabb darabok közül választhat majd. Amennyiben a teszt beváltja a hozzá fűzött reményeket, könnyedén elképzelhető, hogy előbb-utóbb meglépik a lánc magyar egységeiben is.


10 hetes tesztidőszakra kivonják a forgalomból a legolcsóbb, egyszer használatos zacskókat a Tesco három Nagy-Britanniában található üzletében - írja Mirror. Az előzetes tapasztalatok szerint a lépést az is indokolja, hogy a lánc szigetországbeli egységeiben csak a tavalyi évben 72 százalékkal esett vissza az egyszer használatos zacskók eladása. A fizetős zacskók bevezetésének pedig eleve az volt a célja, hogy kevesebbet használjunk belőlük - hiszen így kevesebb hulladékot termelünk.

A próbaidőszak célja az, hogy kiderüljön, hogyan változik a vásárlók zacskóhasználata, ha megszűnnek az egyszer használatos darabok

- mondta a lapnak a Tesco brit szóvivője.

Persze a próbaidőszak alatt is lesz lehetőség zacskót vásárolni a Tescókban, de csak drágábbakat, amelyek tartósabbak és akár többször is használhatóak.

Mi a helyzet a magyar boltokban?

Hazánkban már évek óta fizetni kell a bevásárlózacskókért a boltokban, az olcsóbb kisebb szatyor száz forint alatt is beszerezhető, de akadnak már olyan nagytáskák is, amiért 500 forint körüli összeget kell fizetni. A zacskók árában egyrészt környezetvédelmi termékdíjat is kifizetjük, de más tényezők is szerepet játszhatnak a táskák áraiban.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Azt tapasztaltuk, hogy valódi vásárlói igényeknél magasabb számban fogytak a zacskók. A díj bevezetésével próbáltuk optimalizálni a megvásárolt termékhez valóban szükséges zacskószámot és erősíteni a környezettudatost gondolkodásmódot

- válaszolta korábban megkeresésünkre a Tesco sajtóosztálya.

Az áruházláncnál egyébként nem tapasztalták, hogy kevesebb zacskó fogyna, a termékdíj bevezetése óta, míg például a Sparnál azt mondták, hogy csökkent a zacskók forgalma, amióta fizetni kell a táskákért.

Címkék:
vásárlás, Tesco, olcsó, díj, penzcentrum, bevásárlás, környezetvédelem, zacskó,