Sok milliárdot hagytunk a boltokban: tíz éve nem vásároltunk ennyit

Pénzcentrum2017. február 6. 16:30

Az árcédulákat is bogarászva évről-évre többet költenek a családok a boltokban, kivétel a legutóbbi évtizedet nézve alig akad. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2006. és 2016. között azért volt ilyen esztendő, mégpedig 2009-ben, amikor kevesebb pénzt hagytak a vásárlók a boltok pénztáraiban, mint egy évvel korábban, ráadásul még 2010-ben is kisebb volt a kereskedők árbevétele a 2008. évinél.

A háziasszonyokat érthető módon nagyon is izgatja az ár, mi mennyibe kerül és miből mennyire futja. Sütésnél, főzésnél már az számít, hogy kilóban, vagy dekában, literben, vagy éppen deciliterben mennyit is kell kimérni. A statisztikai összegzésnek is az a legfontosabb mutatója, amikor az árváltozásokat kiszűrve mennyiségben számolják ki, hogy mennyivel többet, vagy kevesebbet vásároltak a családok a boltban - írja a Blokkk.com.

A bolti kiskereskedelem 1998-tól 2006. végéig bezárólag évről évre bővült. A növekedés azonban ezt a kilenc éves időszakot követően csökkenésbe váltott, és az azt követő esztendőkben, egészen 2012. végéig nem akadt nyoma a bolti vásárlások emelkedésének, természetesen az árváltozásokat kiszűrő mennyiségi mutatók alapján.

2013-tól azonban nekilendült a kiskereskedelmi piac, újabb növekedési szakasz indult (a piacok általában már csak ilyenek, növekedés és válság váltogatja egymást, tehát nem árt néha bespájzolni is).

Loading...

Az elmúlt négy év költekezési lendületének meg is lett az eredménye, hiszen a családok bolti vásárlása kikecmergett abból a gödörből, melybe a korábbi években - 2007-2012. között - belecsúszott és elmondható, hogy első alkalommal 2016-ban többet cipekedhettek haza a háziasszonyok a boltokból, mint 2006-ban. Ez persze amiatt a fránya infláció miatt sokba, egészen pontosan 2.665 milliárd forintba került.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Egyébként a 2007-2012-es esztendőkben - 2012. volt a gödör alja - együttvéve 12 százalékkal csökkent a bolti vásárlások mennyisége, amiből az is következik, hogy ezt követően ennyivel nőtt is. A pontosság kedvéért ide kívánkozik, hogy 2015-ben 2006-hoz mérve még csak 99 százaléknál tartott a vásárlási mérce. És az is, hogy beleesni mindig könnyebb a gödörből, mint kimászni. Az elmúlt néhány esztendőkben az online kassza és a munkaerőhiány béremelési kényszere még rá is tett egy lapáttal a növekedési mutatókra, de egyedi hatások mindig is vannak minden piacon. A bolti vásárlásnál maradva ilyen volt a devizahitelláz, amiből a bolti költekezésre is futotta, persze később meg kellett fizetni ennek is az árát.

Loading...

Címkék:
vásárlás, kiskereskedelem, forgalom,