Hajnóczy Soma megmutatja: a bankkártya vagy a készpénz a nyerő?

Pénzcentrum2017. január 15. 17:02

Hajnóczy Soma a kétszeres bűvész világbajnok legújabb videójában utána járt annak, vajon a készpénz vagy a bankkártya a praktikusabb fizetési eszköz?!

Tényleg igaza van?

Hajnóczy Soma bűvész videójában a bankkártyát hozta ki győztesnek a készpénzzel szemben. De vajon tényleg jobban járunk, ha kártyával fizetünk?

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) bankjegygyártási ráfordításai az elmúlt években jelentősen nőttek, miután 2013-2016 között több mint 35 százalékkal, mintegy 150 millió darabbal emelkedett a forgalomban levő bankjegyek száma. Az MNB éves jelentése alapján 2015-ben 11 milliárd 286 millió forint volt a bankjegyek és érmék gyártási költsége. Az ezen kívüli ráfordításokat is figyelembe véve - szállítás, raktározás, utalás - a jegybank utolsó, 2011-es felmérése szerint a készpénz társadalmi összköltsége 285-388 milliárd forintot, a GDP 1,09-1,49 százalékát éri el évente.

Az elektronikus fizetési módok terjedésével az egyes fizetési módok fajlagos költsége is csökkenhet, a betéti kártyás műveletek, a csoportos beszedési és az elektronikus átutalási műveletek is jóval olcsóbbak lehetnének, sőt a legolcsóbbak lehetnének.

Ráadásul az elektronikus fizetési módok elterjedését a kormány is támogatja, a költségvetésből 2,4 milliárd forintot különítettek el a kártyaelfogadó (POS) terminál telepítési programra. A terminálokra 80 ezer forint állami támogatás jár, ugyanakkor a bankok a kereskedők forgalmának arányában legfeljebb 1 százalékos díjat, a gyakorlatban legfeljebb ekkora kereskedői jutalékot kérhetnek a bankkártya-elfogadásért a boltoktól. Ez jóval alacsonyabb, mint a kiskereskedőkre eddig kirótt, Varga Mihály szerint 3-5 százalékos díj.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A programra szánt pénzt pedig hamar el is kapkodták, szinte a teljes, 2,4 milliárd forintos keretet lekötötték a bankok, amelyből idén 30 ezer új POS-terminál telepítése valósulhat meg.

Címkék:
vásárlás, készpénz, bankkártya, bűvész,