Lebuktak a multik: csak üres frázis az áfacsökkentés?

Pénzcentrum2017. január 6. 15:03

Az idei évtől 27-ről 5 százalékra csökkent egy rakat élelmiszer áfája. Bár a politikusok azt igérik, folyamatosan ellenőrzik majd a termelőket, kereskedőket, hogy lenyelik-e az adócsökkentést, a kiskereskedelemben jártas szakemberek, az adószakértők és a vásárlók is szkeptikusak. Kíváncsiak voltunk, mi újság az élelmiszerláncoknál január első hetében.

Mint ismert, január elsejével több termék és szolgáltatás áfatartalma is mérséklődött:

  • 27-ről 5 százalékra csökkent a tojás és a baromfi hús áfája
  • 18-ról 5 százalékra csökkent a friss tej áfája
  • 27-ről 18 százalékra csökkent az internet-előfizetés, és az éttermi étkezés áfája

Bár az élelmiszerek esetében a Földművelésügyi Minisztérium azt ígéri, folyamatosan ellenőrzik majd, hogy a kereskedők és a termelők lenyelik-e az adócsökkentést; a szakértők, a vásárlók, de még az eladók is szkeptikusak a lépés fogyasztókat érintő hatásait illetően. Mint azt többen negatív példaként említik, a sertéshús forgalmi adója tavaly januárban mérséklődött, ám az árak az elmúlt egy évben lassan visszakúsztak oda, ahol az áfacsökkentés előtt voltak.

Örüljünk annak, ami van! (...) A kormánynak az az érdeke, hogy az élelmiszerár-csökkenés tartós maradjon, hosszú távon fennmaradhasson. Ezt az árcsökkentést folyamatosan ellenőrizni fogjuk

- szögezte le a HírTV-nek Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára.

Nézzük, mi újság jelenleg az áruházláncoknál

Ahogy az lenni szokott, a vásárlók, az eladók és a kormányzat szándéka közötti megosztottság az áruházláncoknál is látszik; legalábbis a friss akciós újságok tanúsága szerint nem mindegyik hálózat tartotta fontosnak kiemelni az áfacsökkentést.

Csökkent a baromfihús áfája, így ezen termékeinket mostantól alacsonyabb áron (...) találja meg üzleteinkben

- ígéri például eheti akciós kiadványa címlapján a Spar. Az áruházlánc tematikus válogatásában megtalálható többek között:

  • Friss csirkemellfilé (kg) - 999 forint
  • Taravis csirke alsó-, felsőcomb (600g) - 399 forint
  • Tanyasi csirke színe-java (kg) - 999 forint
  • Pulykamellfilé (kg) - 1399 forint
  • Tojás (10db; méret: "M") - 329 forint

KATT! A Spar legütősebb akciói itt találod

A Tesco marketingesei sem mentek el szó nélkül az áfacsökkentés mellett. A 2017 első hetére vonatkozó akciós újság nyitóoldalán, csökkentett áfás "matricával" hirdetik például:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

  • Fagyasztott csirkemáj (500g) - 149 forint
  • Tesco tojás (10db; méret: "M") - 299 forint
  • Tesco Value friss dobozos tej (1l, 1,5%-os) - 159 forint

KATT! A Tesco kőkemény akcióit itt találod!

Az Auchan aktuális akcióinál is kiemelt szerepet kapnak az áfacsökkentett termékkategóriák. "Az Auchan átadja Önnek a teljes árcsökkentést" - fogadkoznak jelenleg érvényes akciós újságjuk címlapján. Tematikus mellékletükben példaszámítást is végeznek: 1270 forint helyett ma már csak 1050 forintot kell fizetni egy kilogrammnyi baromfihúsért. Ez a konkrét, akciós felhozatalban a következőképp néz ki:

  • Szíjártó 10 db-os tojás - 279 forint
  • Csirkecomb farrésszel (kg) - 299 forint
  • Auchan csirkemellfilé (500g) - 629 forint
  • Csirkeszárny (kg) - 399 forint
  • Pulykafelsőcomb filé (kg) - 829 forint

KATT! Az Auchan legütősebb akcióit itt találod!

Eheti körképünkből az is kiderült, hogy a Sparral, Tescóval, illetve Auchannal ellentétben a diszkontláncok marketingesei nem csaptak le a hangzatos hívószóra. Míg a Lidl akciós újságjában ezen a héten nem az áfacsökkentés, hanem a sajátmárkás termékek vannak porondon, addig az ALDI-nál is inkább "szép álmokat", na meg bioélelmiszereket kínálnak a legnagyobb svunggal. De az összehasonlítás végett íme két tétel az áfacsökkentett termékkategóriából:

  • Lidl - Csirke alsó-felső-combmix (kg) - 619 forint (16 százalékos diszkonttal 739 forint helyett)
  • ALDI - Vákuumcsomagolt csirkemellfilé (kg): 1099 forint

Az ALDI legfrissebb akcióit ITT TALÁLOD, a Lidl legütősebb diszkontajánlatait pedig IDE KATTINTVA érheted el!

Címkék:
vásárlás, Tesco, akció, aldi, áfa, lidl, auchan, tej, baromfi, áfacsökkentés, tojás, spar, csirke, akciók, akciós újság, pulyka,