Csúnya dolgok derültek ki a bolti zacskós salátákról

Pénzcentrum2016. november 18. 14:02

A törött salátalevelek segítenek a baktériumok és vírusok szaporodásában, és 2400-szeresére (!) növeli az ételmérgezés esélyét - egy nemzetközi kutatás szerint. És az sem javít a helyzeten, ha fogyasztás előtt megmossuk a leveleket. Mutatjuk, milyen veszélyek lapulnak a zacskóban.

Az egészséges étkezés egyre nagyobb tömegeknél fontos szempont, amikor a szupermarket polcairól válogatják össze a másnapi ebéd hozzávalóit. A tasakos saláták is nagyon népszerűek, és már szinte minden nagyobb üzletben elérhetők.

A közelmúltban viszont készült egy kutatás, ami arra figyelmezteti a háztartásokat, hogy amennyire csak lehetséges, kerüljék az előcsomagolt zacskós salátakeverékeket, vagy nagyon alaposan mossák meg, és ne hagyják, hogy felmelegedjen.

Dr. Primrose Freestone, a Leicesteri egyetem professzora, és egyben a kutatás vezetője azt mondta, a termelőknek nagyon fontos, hogy betartsák az élelmiszer-biztonsági előírásokat, de 

ha csak néhány szalmonella sejt is van a zacskóban a vásárlás időpontjában, mire az asztalra tesszük, sok ezerre szaporodhat. 

Ha valaki szalmonellás lesz, általában egy hétig tart a betegség, magas lázzal, hányással és hasmenéssel jár. Azért veszélyes, mert könnyen kiszáradhat az ember, és kórházba kerülhet, szélsőséges esetben akár bele is halhat. Főként az idősek, a gyerekek és a legyengült immunrendszerű betegek vannak a legnagyobb veszélyben.

A fertőzés elkerülés érdekében célszerű vágatlan friss termékeket vásárolni inkább, de azokat is meg kell mosni fogyasztás előtt, még akkor is, ha már mosott. Emellett az is fontos, hogy hűtőben legyenek a saláták, mert a hideg gátolja a kórokozók elszaporodását"

- mondta dr. Kimon Karatzas, a Reading egyetem élelmiszer-mikrobiológiai adjunktusa.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Itthon is megvizsgálták a salátákat

Idén nyáron a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) is megvizsgálta az előrecsomagolt salátakeverékeket, és azok egyik fő összetevőjét, a jégsalátát is. A 23 zacskós saláta vizsgálata során olyan mikroorganizmusokat is kerestek, mint a szalmonella, vagy a hepatitis A vírus, valamint növényvédőszer-maradékok, nitrát és nitrit. 

A vizsgálatokon valamennyi termék megfelelt az előírásoknak.

Két esetben azonban a friss jégsalátánál nem engedélyezett növényvédőszer-hatóanyagot mutattak ki, emiatt az érintett termelő ellen hatósági eljárás is indult. Jelölési hibát viszont a 23 vizsgált termékből 19-nél találtak, 10-nél pedig bírságot is kiszabtak, amelynek összege körülbelül félmillió forint volt.

Címkék:
vásárlás, élelmiszer, étel, csomagolás, saláta, élelmiszerbiztonság,