Az életedbe kerülhet a karácsonyi vásárlás

Pénzcentrum2016. november 17. 12:00

Kevesebb, mint hat hét van még karácsonyig, az üzleteket pedig már világszerte ellepték a vásárlók. Az ünnep előtti vásárlás óriási stresszt jelent az embereknek, arra viszont csak most derült fény, hogy mekkora egészségügyi kockázatai is vannak. 

Fáradtság, szívritmuszavar, egekbe szökű pulzus. Egy friss kutatás szerint a karácsonyi vásárlás akkora stresszt okozhat a szervezetnek, mint a maratoni futás. Már csak néhány hét van karácsonyig, és indul a nagy ünnepi vásárlási roham. Éppen ezért érdemes már most kicsit végiggondolni az idei vásárlás módját, hogy az adventi hetek ne az "idegbajról" szóljanak, és a karácsonyfa alatt ne egy teljesen kifáradt, ünnepgyűlölő ember bámulja az ajándékokat. A jó hír, hogy van megoldás a problémára.

Készült egy tanulmány az eBay megbízásából, amely során a vásárlók fiziológiai reakcióikat figyelték egy 60 perces vásárlás során. 

A megfigyelésben 100 londoni vett részt, és egy Lightwave hordozható készüléket viseltek, ami figyeli a pulzuszámot, a vérnyomást, a bőr hőmérsékletet, és egyéb változásait, például az izzadást, és a mozgást. Az eredmények azt mutatták, hogy 

a vásárlók 60 százalékánál már 32 perc után fáradtság észlelhető, és ezzel egy időben csökken az érdeklődésük szintje is. A vérnyomás is növekedett 33 százalékkal a kísérlet során. Az egyik legmegdöbbentőbb eredmény pedig az, hogy a vásárlók 88 százaléka tapasztalt szívritmuszavart.

A tanulmány készítői azt javasolják, hogy a fenti problémák elkerülése érdekében több rövid vásárlással kellene beszerezni a karácsonyi ajándékokat.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A shopping sport?

Egyre népszerűbbek a nagy intenzitású intervallum edzések, ami azért nagyon hatékony, mert a gyakorlat pillanatában száz százalékos az erőfeszítés, gyors, intenzív és pörgős, majd ezt egy rövid pihenés követ. A vásárlás ugyan nem tekinthető sportnak, még ha néhányan sportot is űznek belőle, az viszont tény, hogy a szervezetünkre sok esetben hasonló hatást gyakorol. 

A tanulmány azt mutatja, hogy a rövid vásárlások kevesebb stresszt okoznak, és átgondoltabbak a döntéseink is. Tehát ez lehet a megoldás: ne akarjunk egyszerre mindent megvenni, inkább több, kisebb periódusban bonyolítsuk le a vásárlást. Így kevésbé lesz megterhelő a szervezetünknek és talán az idegrendszerünknek is.

Loading...

Címkék:
vásárlás, karacsony, stressz, karácsonyi vásár, felmérés, ebay, kutatás,