Riasztást adtak ki: ezeket a tojásokat messziről kerüld el

Pénzcentrum2016. október 26. 13:29

Szalmonellával fertőzött lengyel tojást szállítottak több uniós tagállamba, köztük Magyarországra is. A riasztás a RASFF rendszeren érkezett. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) intézkedett az érintett tételek és az azokból készült termékek forgalomból történő kivonásáról. A magas élelmiszer-biztonsági kockázat miatt elrendelték a lengyel tojásszállítmányok kiemelt ellenőrzését.

Szalmonellával (Salmonella Enteritidis) fertőzött lengyel tojásszállítmányokról érkezett riasztás az EU élelmiszerbiztonsági gyorsriasztási rendszerén (RASFF). Az eset több tagországot, köztük hazánkat is érinti.

A szalmonella baktérium - nem megfelelő hőkezelés esetén - élelmiszerfertőzést, szalmonellózist okozhat, amelynek lefolyása, időtartama, súlyossága változó. Jellemző tünetei a hasmenés, a hányás, a magas láz, enyhébb esetben csak hőemelkedés, levertség, súlyos esetben viszont akár halállal is végződhet. A megbetegedés a kisgyermekekre, az idősekre, a legyengült szervezetűekre különösen veszélyes lehet.

A riasztásban érintett tojásfeldolgozó üzemben a NÉBIH soron kívüli ellenőrzést tartott. A szakemberek - a laboratóriumi vizsgálatok elvégzéséig - elrendelték az érintett tojástétel és az abból készült termékek forgalomból történő kivonását.

A Magyarországra szállított tojásokon a "3PL30221321" azonosító olvasható, fogyaszthatósági ideje 2016. november 4.

A felügyelet felhívja a figyelmet, hogy a fenti azonosítóval ellátott és lejárati dátumú tojás megbetegedést okozhat, ezért ne fogyasszák el, és a tojással érintkezett felületeket fertőtlenítsék. Már az első külföldi hírek néhány héttel ezelőtti megjelenésekor mintát vettek több olyan késztermékből is, amit lengyel tojásból készítettek, ezekben a laboratóriumi vizsgálatok nem mutattak ki szalmonella baktériumot.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az eset kiterjedtsége, az újonnan felmerült közvetlen hazai érintettsége, valamint a magas élelmiszer-biztonsági kockázat miatt elrendelték a lengyel étkezési tojásszállítmányok fokozott vizsgálatát. A november 4-ig tartó ellenőrzéssorozat minden hazai tojáscsomagoló és -feldolgozó létesítményt érint. A szakemberek, a nyomon követhetőség ellenőrzése mellett, valamennyi lengyel étkezési tojástételből mintát vesznek szalmonella vizsgálat céljából.

Címkék:
vásárlás, nébih, tojás,