Ezt a biokaját semmiképp se edd meg: csúnyán megbetegedhetsz

Pénzcentrum2016. október 3. 19:04

Csúnyán megbetegedhetünk egy bio kölestől, ha nagy mennyiségben fogyasztjuk, ezért az élelmiszer-felügyelet visszahívta a terméket.

A NÉBIH az EU élelmiszer- és takarmánybiztonsági riasztási rendszerén (RASFF) értesült arról, hogy az osztrák hatóság atropint és szkopolamint mutatott ki Magyarországról származó bio köles lisztben, amely forgalomba került Ausztria és Lengyelország mellett hazánkban is. A magyar hatóság az előállítónál azonnal elrendelte a még fel nem használt szennyezett alapanyag zárolását, és az abból előállított késztermékek forgalomból való kivonását. A NÉBIH a RASFF segítségével erről tájékoztatta az érintett tagállamokat is.

Az előállító - felelős élelmiszervállalkozóként - már az osztrák partnercég értesítése alapján, saját hatáskörben megkezdte a kifogásolt termék kivonását a forgalomból.

Termékadatok:

  • termék neve: ABY BIO Szépség 250 g (bio kölesliszt)
  • minőség-megőrzési idő: 2016.10.31.
  • gyártó: Omega Bázis Kft. 2541 Lábatlan, Rákóczi Ferenc út 104-106.

A NÉBIH arra kéri a fogyasztókat, hogy ha korábban vásároltak a fent leírt termékből, azt ne fogyasszák el.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A tropán alkaloidokról

A tropán alkaloidok egyes növények toxikus hatású anyagai, melyek a növény minden részében, így a magjában is megtalálhatóak, közismert képviselőjük az atropin, melyet gyógyászati célra is felhasználnak. Élelmiszerekbe, takarmányokba a növények betakarítása során, gyomnövényekből eredő szennyeződéssel juthatnak be. A tropán alkaloidok nagyobb mennyiségben a szervezetbe kerülve befolyásolják a központi- és a vegetatív idegrendszer működését. Szájszárazságot, pupillatágulást, szívritmuszavart, és egyéb idegrendszeri tüneteket okozhatnak. Határérték jelenleg csak csecsemők és kisgyermekek számára készült bizonyos élelmiszerekre van megállapítva (1 μg/kg).

Címkék:
vásárlás, nébih, bio,