Két tonna gyümölcsöt semmisítettek meg a nagybanin + videó

Pénzcentrum2016. július 12. 15:30

A budapesti nagybani zöldség-gyümölcs piacon június 29-én éjjel razziázott a NÉBIH. A szakemberek 6 zöldség-gyümölcs importőrt, illetve forgalmazó céget ellenőriztek. Az akció során összesen több mint 2 100 kiló romlott, illetve ismeretlen eredetű terméket kellett megsemmisíteni.

Az akció középpontjában a görögdinnyék minősége és nyomon követhetősége állt, de egyéb zöldségeket és gyümölcsöket is vizsgáltak a szakemberek. Az élelmiszerlánc-biztonsági ellenőrök 6 zöldség-gyümölcs importőrt, illetve forgalmazó céget ellenőriztek, közülük kettőnél mindent rendben találtak.

Az ellenőrzés során a NÉBIH munkatársai több mint 43 000 kg terméket zároltak. A lefoglalt áru túlnyomó részéről az érintett cégek utólag bemutatták a hiányzó dokumentumokat. 

Végül 2100 kg terméket, almát, avokádót, jégsalátát, nektarint és őszibarackot kellett megsemmisíteni, részben minőségi hiba (romlás), részben nyomon követhetőségi problémák (azaz ismeretlen eredet, így ismeretlen kockázat) miatt.

Az eljárás alá vont négy céggel szemben a bírság kiszabása folyamatban van, több százezer forintos büntetésre számíthatnak.

Loading...

Címkék:
vásárlás, nébih, zöldség, gyümölcs, nagybani,