Megugrottak a mekis fizetések

Napi.hu2016. július 4. 09:02

Mindhárom nagy gyorsétteremlánc jó évet zárt tavaly, és ezt most a dolgozóik is érzik.

Mintegy 4 százalékkal növelte árbevételét tavaly a McDonald's Magyarország Étterem Hálózat Kft., így közel 23,2 milliárd forintnyi forgalmat ért el - írja a Napi.hu. A franchise partnereket is beleszámítva a növekedés már több mint 10 százalékot tett ki 2015-ben, e szélesebb körről azonban a cég bevételi adatokat nem közölt.

A gyorsétterem-óriás csökkentette dolgozói létszámát - a 2014-es 1337 helyett tavaly már csak átlagosan 1278-an álltak munkában a cégnél -, miközben jobban megfizette őket. 

A fizikai dolgozók egy főre jutó bérköltsége a 2014-es 130 ezer forint körüli értékről közel 157 ezer forintra bővült az elmúlt évben, így némileg csökkent a régóta fennálló bér-aránytalanság a szellemi dolgozókkal szemben. Utóbbiak egy főre jutó bérköltsége mintegy 586 ezer forintra nőtt tavaly, a 2014-es 490 ezer körüli értékről. 

Sok embert vett fel

A 2015 végén 35 KFC és 2 Pizza Hut gyorséttermeket üzemeltető AmRest Kft. 10,38 milliárd forintos árbevétellel zárta az évet, amely több, mint 21 százalékkal növekedést jelent az előző évhez képest.

Az AmRest állományi létszáma több, mint 100 fővel, 651-re bővült, miközben bérköltségei közel 20 százalékkal 1,57 milliárd forintra ugrottak meg. 

A többletből sokaknak biztosíthatott fizetésemelést is: míg az éttermi dolgozókra havonta átlagosan 123 ezer forintnyi bérköltség jutott 2014-ben, addig már tavaly majdnem 160 ezer forintot tett ki ez az arány.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ugyancsak menetelt a Burger King gazdája, a Fusion Befektetési Zrt. is, amely tavaly 13 százalékkal, 9 millió forintra növelte árbevételét.

A vállalat dolgozóinak száma stagnált, 195 fő volt az idei év legelején, miközben a 2015-ös évet 203 fővel zárta.

A Burger King a valószínűleg más foglalkoztatási struktúrát alkalmaz, mint a versenytársai, ugyanis bár nagyjából annyi étteremmel rendelkezik, mint az Amrest, a létszám csak harmad akkora. Mivel a cég jelentése nem közli, hogy ebből mennyi a fizikai és a szellemi dolgozó, nincs arra vonatkozó információ, hogy esetükben mekkora átlagos bérköltséggel lehet számolni. 

Címkék:
fizetés, bér, mcdonald's, béremelés, munkavállaló, gyorsétterem, pizza hut,