Áfacsökkentés: tízezreket spórolhatnak a nyugdíjasok

MTI2016. április 25. 19:00

Az alapvető élelmiszerek általános forgalmi adójának (áfa) csökkentése gyakorlatilag megduplázza a nyugdíjemelés mértékét - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára hétfőn sajtótájékoztatón, Budapesten.


Novák Katalin felidézte, hogy a sertéshús áfájának csökkentése után a tej, a tojás és a baromfihús áfája is 5 százalékra csökken. Ennek köszönhetően a nyugdíjasok éves szinten akár több tízezer forintot tudnak majd megtakarítani - emelte ki. Megjegyezte, a 2017-es költségvetés az idős magyar embereknek biztonságot és tervezhetőséget jelent, hiszen a kormány elkötelezett az idősek támogatása mellett, hogy méltó életkörülmények között tudjanak élni.

Az államtitkár az áfacsökkentést párhuzamba állította a rezsicsökkentéssel, amelynek kedvezményezettjei kiemelt mértékben szintén a nyugdíjasok voltak, és akik így évente átlagosan 50-80 ezer forintot tudnak megtakarítani.

Novák Katalin hangsúlyozta, a kormány 2010-ben vállalta, hogy mindenképpen megőrzi a nyugdíjak reálértékét, és ezt törvényileg is garantálja, ezért a tervezett inflációhoz kötötték a nyugdíjemelés mértékét.

Ez alapján ha egy adott évben a tényinfláció meghaladja a tervinfláció mértékét, akkor utólagos nyugdíjemelés történik. Ám ha a tényleges infláció egy adott évben alatta marad a tervezett inflációnak, akkor ez a pénz a "nyugdíjasok zsebében marad", és a nyugdíjak az inflációt meghaladó mértékben növekednek - tette hozzá.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

2011 és 2015 között a megvalósult nyugdíjemelés 21,1 százalékot tett ki, a nyugdíjak vásárlóértéke pedig az elmúlt években a nyugdíjas fogyasztói árnövekedéshez viszonyítva 8,4 százalékkal nőtt.

Beszélt arról is, hogy jövőre is folytatják a Nők 40 programot, amelynek köszönhetően 40 év munkaviszony után kedvezményesen mehetnek nyugdíjba a nők. Ezt a lehetőséget eddig 150 ezren vették már igénybe - fűzte hozzá.

Címkék:
vásárlás, élelmiszer, áfa, áfacsökkentés,