Nincs szükség az egységes csomagolásra? Mi lesz a cigisdobozokkal?

Pénzcentrum2015. október 20. 20:32

A tegnapi napon jelentette be Sonkodi Balázs, a Miniszterelnökség stratégiai ügyekért felelős államtitkára, hogy Magyarország 2016 májusától tervezi bevezetni az egységes márkajelzés nélküli cigarettás dobozokat. A Dohányipari Befektetők Magyarországi Szövetsége (DBMSz) álláspontja szerint azonban az egységes csomagolásra Magyarországon nincs szükség.

Dohányipari Befektetők Magyarországi Szövetsége (DBMSz) - ahogy eddig is - támogat minden olyan dohányipari szabályozást, amely arányos, szükségszerű, tudományosan megalapozott és ténylegesen alkalmas az egészségvédelmi célok elérésére. A Magyarország által tervezett egységes csomagolás azonban olyan drasztikus beavatkozás a piac működésébe, amely nem áll arányban a vélelmezett kedvező egészségügyi hatásokkal - olvasható a szövetség közleményében.

A DBMSZ álláspontja szerint az egységes csomagolásra Magyarországon nincs szükség. Az elmúlt 4-5 évben a kormány olyan intézkedéscsomagot fogadott el a nemdohányzók védelmében, valamint a dohánytermékek láthatóságának és elérhetőségének csökkentése érdekében, melyek alkalmasak a dohányzás visszaszorítására. Ennek jelei már látszanak: 5 százalékkal növekedett a nemdohányzó fiatalok aránya 2013-ra és csökkent a dohányzó lakosok száma.

Mindeddig egyedül Ausztráliában vezettek be egységes csomagolást. Az Ausztrál Egészségügyi és Népjóléti Intézet adatai szerint a fiatalkorúak dohányzása (12-17 év) a 2010-2013 időszakban több, mint 30 százalékkal emelkedett -2,5 százalékról 3,4 százalékra nőtt. Ezen kívül az egységes csomagolás bevezetése óta a feketepiac is 25 százalékkal nőtt, már a teljes fogyasztás 14,3 százalékát reprezentálja A teljes fogyasztási tendencia változatlan maradt, a piac értéke viszont drámaian visszaesett.

Az ausztrál tapasztalatok alapján az egységes csomagolás nem hatékony eszköze a dohányzás csökkentésének.

Címkék:
vásárlás, vállalkozás, márka, cigi, nemdohányzók védelme,