Miért ilyen drága a lángos: mennyit keresnek rajta?

Pénzcentrum/Index.hu2015. augusztus 26. 13:30

A lángosárak boncolgatásába fogott az Index. Kíváncsiak voltak, mi kerül 300-700 forintba egy látszólag egyszerű, lisztből-vízből álló terméken.

Soknak tűnik 300 és 700 forint közötti lángosár, amikor alapvetően egy vízből és lisztből meg kis sajtból álló termékről van szó., és a lángos csak egy ugyanolyan lehúzás, mint a 200 forintos fagyi. De ahogy a fagyiról is kiderült, hogy igazából nagyjából annyiért is kell eladni, amennyiért adják, a lángosban is több van, mint liszt, víz meg olaj.

Ezen a nyáron Magyarországon egy sima, fokhagymás olajjal megkent lángos is 350-500 forintba kerül, a sajt és tejföl ezen dob még 100-150, néhol 200 forintot. Aztán persze jönnek az extra feltétek, a német turistáknak szánt bolognais meg nutellás vagy a pesti hipszterekre szabott rukkolás, sült paprikás, akármilyenes. Ezek már pont annyival lesznek drágábbak, mint amennyivel a rukkola, a kecskesajt vagy akármilyen más feltétinnováció drágább, mint a sajt meg a tejföl. De mennyi pénz jön ebből, és mennyi pénz megy bele?

A legtöbb pénz a gépekben van

Ahogy a fagylaltosoknál, úgy a lángossütőknél is a legtöbb pénz a gépekben van, ezek jelentenek nagy befektetést, amit aztán egyenként kell visszaszedni az eladott termékkel.

Mezősi Tamás, a Kazinczy utcai Karavánban lévő lángosos üzemeltetője azt mondta a lapnak, hogy egy lángossütő konyha kialakítása nagyjából 3 millió forintba kerül. Amilyen egyszerűnek tűnik egy lángos, annyira sok gép kell ahhoz, hogy egy elkészüljön. Kell hozzá:

  • dagasztógép 250-300 ezer forintért;
  • egy-két sütő, darabja úgy 100 ezer;
  • két-három hűtő, a feltétek változatosságától függően, szintén úgy 100 ezer forintért;
  • egy elszívó, hogy ne fulladjon meg a lángosos és a vendég az olajszagtól, 180-200 ezer forint;
  • pénztárgép 180 ezerért;
  • és még csöpögtetők, mosogatók, kézmosó, rozsdamentes acél pult, egyéb eszközök, hőálló kesztyűk, zárható tisztítószer-raktár, stb.

Ha a gépeink megvannak, akkor mehetünk mindenféle engedélyekért az ÁNTSZ-hez, Nébihhez, tűzoltósághoz, és fizethetünk tűzvédelmi és munkavédelmi oktatásért, csinálhatunk tűzvédelmi tervet, stb. Ezek még 100 ezer forintot levesznek a leendő lángosos számlájáról. Ezekkel a költségekkel együtt jön ki nagyjából a 3 millió forint, és ekkor még nem sült ki egy lángos sem.

És nem is vettünk fel senkit, aki majd megcsinálja és eladja a lángost, ha csak nem mi akarjuk ezt csinálni. Egy jó helyen lévő, jól pörgő lángososnál 800-1100 forintos órabért lehet keresni Mezősi szerint, így egyéb munkaerőköltségekkel együtt a bevétel 30-35 százaléka megy a dolgozókra.

Jöhet a lángos

Ha már vannak gépeink, vannak dolgozók meg engedélyek, akkor már nem sok dolog kell ahhoz, hogy legyen lángosunk, csak

  • liszt
  • víz
  • és olaj.

Meg persze élesztő, meg egy kis só és cukor.  A legtöbb helyen a fenti pár dolog az alapanyag, ami alapvetően nem túl drága: egy kiló liszt úgy 100 forint, a víz meg a csapból jön. Aztán kell még rá sajt és tejföl, ami már egy kicsit költségesebb, illetve ezzel már lehet ügyeskedni: az igényesek nem a legolcsóbb ömlesztett trappistautánzatot teszik a lángosra (aminek úgy 800-900 forint kilója), hanem gaudát vagy valami jobb minőségű sajtot, ami már inkább 1100 forint/kiló körül van.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Így összességében egy lángosnál az alapanyag költsége a bevétel nagyjából negyedét viszi el, ami amúgy egész jó, ha azt a vendéglátós ökölszabályt vesszük figyelembe, hogy egy étel beszerzési ára ne legyen több, mint az eladott étel 20-40 százaléka.

Kell még olaj vagy pálmazsír, amiben kisül a lángos, ez utóbbi a szakértők szerint kicsit jobb, mert magasabb fokon sem ég meg benne a lángos. Ebből 800 forintba kerül egy liter, és havonta kell vagy 150 ezer forintnyi. És nagyjából ugyanennyi gáz, amivel felfűtjük a pálmazsírt.

Ha már forró az olaj, és mehet bele a lángos, arra a tejföl és a sajt, akkor nézzük meg, mennyi lesz belőle

a nyereség: nagyjából 10 százalék, vagyis egy 400 forintos lángosból 40 forint. Egy lángos minden 100 forintjából 25 elmegy az alapanyagokra, 30-35 a dolgozókra, kb 21 forint az áfa, a maradék meg elmegy rezsire, a bérleti díjra, a könyvelőre, egyéb költségekre.

És ez a 10 százalék mire elég? Ha valaki egy jó helyen napi pár száz lángost el tud adni, akkor Mezősi szerint egy családi cég, ahol papa-mama-gyerek dolgozik, tud csinálni pár millió forint profitot egy szezonban, annyit, hogy tisztesen megéljenek belőle. De szerinte senki nem ebből fog meggazdagodni, az majdnem biztos.

 

Címkék:
vásárlás, nyár, ár, lángos, bevétel, áru,