Ebben a boltban biztos nem vernek át a csomagolással

Pénzcentrum2015. április 25. 16:02

A csomagolás nélkül vásárolt élelmiszerekkel nemcsak a környezetet, de a pénztárcánkat is megkímélhetjük. Ezt az elvet szem előtt tartva jött létre az újfajta élelmiszerlánc Franciaországban.

Egy átlag magyar évente 430 kiló kommunális hulladékot termel. Ez a mennyiség már önmagában is rengeteg, azonban Dániában ennek közel a dupláját termelik. Ott 833 kilogramm szemetet dobnak a kukába az emberek évente - derül ki az Eurostat 2011-es adataiból.

A csomagolási hulladék csökkentésének érdekében jött létre a Day by day nevű élelmiszerlánc Franciaországban. Boltjaikban ugyanis nincsenek csomagolva az élelmiszerek. Összesen 450 termék közül lehet választani, amelyet ömlesztve dobozokban, tartályokban tárolnak. A kiválasztott terméket az általunk hozott üvegben vagy zacskóban vihetjük haza, ezért lehetőségünk nyílik akár két darab fahéj vagy akár egy kanál kávé vásárlására is.

Az élelmiszerlánc célja, hogy a bevásárlást környezetbaráttá tegyék. Amellett, hogy nem keletkezik felesleges csomagolási hulladék, ez a módszer a pénztárcánkat is kíméli, mert így nem kell megfizetnünk a díszes csomagolás árát sem. A bolt alapítói szerint, a csomagolásmentes termékek 40 százalékkal olcsóbbak, mint amennyit a hagyományos boltban kellene fizetnünk értük, annak ellenére, hogy a jobb minőséget kapunk.

KATTINTS! A boltok újabb nagy trükkje: erre érdemes figyelni

Fontos továbbá az élelmiszer egyedileg megválasztható mennyisége is, hiszen ezzel módszerrel kevesebb étel kerülhet a szemetesbe. Az ötlet azonban nem újdonság, sokunk nagyszülei vásároltak még hasonlóképpen.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ne feledkezzünk meg az itthoni piacokról sem, ott még mindig ezzel a módszerrel vásárolhatunk. Ha valamiből csak egy darabra van szükségünk, azt is megkaphatjuk. Illetve a hazai áruházakban is felfedezhetőek ilyen diszkont pontok, ahol önkiszolgáló jelleggel annyit tölthetünk zacskónkba a kiválasztott termékből amennyit szeretnénk, ekkor az árazás a súly alapján történik. Ezekben az esetekben ugyan kapott zacskóban vihetjük haza az árut, de ekkor nem fizetünk az olykor drága csomagolásért és annyit vihetünk haza, amennyire valóban szükségünk van.

Címkék:
vásárlás, élelmiszer, csomagolás,