A magyarok fele vasárnap is vásárolna

Pénzcentrum2015. április 6. 18:37

Sokan félnek a szombati tumultustól, ami a vasárnapi zárva tartás miatt megsokszorozódhat a következő vasárnapokon. A magyarok fele ugyanis vasárnap végezné a ruhanemű beszerzését, ugyanis rengeteg családnál ez volt a családi program.

A Premier Outlet közvélemény-kutatást végzett a vasárnapi zárva tartásról. A kérdéskörrel foglalkozó szakemberek 956 vásárlóval készítettek személyes interjút, online kérdőívüket pedig 4682 látogató töltötte ki. Az eredményeket figyelembe véve az új helyzet nem csak a kereskedőket, de a vásárlókat is kihívások elé állítja.

Változó vásárlói szokások

A felméréséből kiderül, hogy a vásárlók meghatározó hányada, több mint 50 százaléka hétvégén, azon belül is vasárnap bonyolítja a nagybevásárlást, illetve a ruhaneműk beszerzését.

 A fogyasztók a ruhatárfrissítést fontos programként kezelik, ezért szeretnek hétvégén kényelmesen, nyugodtan vásárolni. Ennek tükrében teljesen érthető, hogy a kérdőív azon kérdésére, hogy "negatívan érinti-e önt a vasárnapi zárva tartás?" a vásárlók 60 százaléka igennel válaszolt. A március 15-től hatályba lépett új tendencia tehát határozottan nehézséget okoz a vevőknek, hiszen fogyasztói szokásaikat jelentős mértékben át kell alakítaniuk a jövőben. A kellemetlenség ellenére azonban a több ezer megkérdezett többsége azt válaszolta, hogy a megváltozott körülmények ellenére, amennyire lehetséges, szeretnének hűségesek maradni eddigi szokásaikhoz.

Vagyis ha tehetik, nem keresnek a megszokottól eltérő új vásárlási lehetőséget. Sokan azonban el szeretnék kerülni a szombati tömeget, így a bevásárlásaikat inkább megpróbálják a hétköznapokra áthelyezni.

Átalakuló kereskedelmi trendek

A legtöbb bevásárlóközpont, így a biatorbágyi outlet központ is meghosszabbított nyitva tartással várja a látogatókat - amit a kérdőívet kitöltők többsége is szükségszerűnek tart.

Elkerülhetetlen, hogy a vásárlás tekintetében jobban a hétköznapokra tolódjon a hangsúly, amelyet még kívánatosabbá tehetnek a különleges akciók

 - mondta Imre Csaba, a Premier Outlet vezetője. Ezt is figyelembe véve a biatorbágyi outlet központ "Őrült keddi akciók"-at hirdet, amellyel szeretné megköszönni vásárlói hűségét, és segít megágyazni egy új, még formálódó vásárlói habitusnak.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Címkék:
vásárlás, vasárnap,