Kiderült, miből készül a legendás gyorsétterem slágerterméke

Pénzcentrum2015. január 24. 13:07

Sokan gyanították, és most beigazolódott, nem véletlenül olyan tökéletes a mekis krumpli íze, állaga és kinézete. A krumplin túl ugyanis számos extra, oda nem illő anyag gondoskodik minderről. Összesen tizenhárom extra hozzávaló jön a burgonyához.

Végre fény derült a nagy titokra: miért olyan csábító a mekis krumpli. Évről-évre leleplező videók, cikkek látnak napvilágot arról, mi is van pontosan a McDonald’s-os ételekben valójában, minek köszönhető, hogy akár - a legenda szerint - több éves hamburgerek néznek ki ugyanúgy, mint új korukban. Ezúttal az amerikai sültkrumpli receptúra látott napvilágot a Daily Mailen, tizennégy (!) összetevővel.

Ezek szerint a krumpli mellett különböző növényi olajok, tejszármazékok, gabonaszármazékok, és különböző kémiai anyagok is találhatók a termékben. Amennyiben pedig ez valóban így van, messze nem megfelelő a cég allergénekkel kapcsolatos tájékoztatása.

  • burgonya
  • repceolaj
  • szójaolaj
  • hidrogénezett szójaolaj
  • húsaroma
  • hidrolizált tej
  • hidrolizált gabona
  • citromsav
  • szőlőcukor
  • kukoricaolaj
  • diszódium piro-foszfát
  • terc-butil-hidrokinon
  • dimetil-polisziloxán

A nyilvánosságra került összetevők kapcsán a 444.hu cikkére reagálva a magyar McDonald’s is megszólalt, és felfedte az itthon kapható sültkrumpli titkát. Eszerint szó sincs 14 összetevőről. Európában, így Magyarországon is a cég mindössze 4 összetevővel dolgozik, illetve cáfolták, hogy hidrogénezett növényi olajok, dextróz, azaz cukor és stabilizátor dúsítaná a krumplijukat. Ha ez valóban így van, nem ez lenne az első eset arra, hogy más összetevőjű, receptúrájú termékekkel dolgoznának a nagy láncok a világ különböző pontjain.

Egy, a sófogyasztás csökkentésével foglalkozó egészségügyi csoport (World Action on Salt and Health - WASH) kutatásai szerint például egészen eltérő a sótartalom az óriási láncok különböző élelmiszertermékeiben a világ különböző pontjain. Ennek az ízlésbeli különbségeken túl a helyi szabályozással összefüggő oka is van.

A WASH tizenkilenc terméket vizsgált, és nagy eltérésekre bukkantak. Például:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Big Mac
Magyarország: 2,2 g / burger
Németország: 2,3 / burger
Spanyolország: 2,2 g / burger

Kellogg’s Corn Flakes
Magyarország: 1,3 g / 100 g
Egyesült Királyság: 1,25 g / 100 g
Venezuela: 1,9 g / 100 g

KFC Twister

Magyarország: 2,9 g
Kanada: 2,3 g / tekercs
Németország: 2 g

Hiába ugyanaz a termék, az egyes országok szabályozása nem engedi, hogy összetevőit tekintve ugyanolyan legyen. A magyarok például túl sok sót fogyasztanak, ezért az elkövetkező években egészségügyi okokból csökkenni fog a megengedett sótartalom egyes élelmiszerekben. Idén január elsejétől például a sütőipari termékek esetében, a kenyerekben vagy a péksüteményekben már csak maximum 2,5 százalék lehet a sótartalom. 2018 januárjától pedig ez a megengedett maximum mennyiség 2,35 százalék lesz.

Címkék:
vásárlás, étterem, mcdonald's, venezuela,