Holnap itt az új tízezres: ki veheti kézbe először?

Orosz Márton2014. november 30. 07:02

Fontos, izgalmas nap lesz a hétfői: december 1-től már fizethetünk az új 10 000 forintos bankjeggyel. Gyorsan tegyük hozzá: a jelenleg forgalomban lévő tízezres bankjegyeket továbbra is ugyanúgy használhatjuk.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2014 és 2018 között folyamatosan újítja meg a jelenlegi bankjegysorozat címleteit, így a következő években további újratervezett, továbbfejlesztett bankjegyeket bocsát forgalomba.

A sorozat első eleme a megújított tízezer forintos, amely már 2014. szeptember 2-től törvényes fizetőeszköz és 2014. december 1-jétől, fokozatosan jelenik meg a készpénzforgalomban, széles körű elterjedésére pedig 2015 folyamán kell számítani.

Hol találkozhatunk először az új tízezressel?

Mint azt a Pénzcentrum az MNB-től megtudta, a tízezer forintos bankjegycímletet a legtöbb ATM kezeli, így a következő napokban, de legkésőbb néhány héten belül a legtöbb magyar már a bankjegykiadó automatákból történő készpénzfelvétel, illetve a készpénzes vásárlások során is találkozhat az új bankjeggyel.

Továbbá a posta az úgynevezett szociális transzferek, így különösen a nyugdíj decemberi kifizetésénél szintén jelentős mennyiségben használja majd a megújított tízezrest.

Információink szerint az MNB pénztárában hétfő délelőtt már elérhető lesz az új bankjegy.

Mikorra cserélődik le a régi az újra?

Nemzetközi tapasztalatok alapján címletenként eltérő az időtartam, amely alatt az új bankjegy széles körben elterjedhet. Az ATM-ekben gyakran használt és/vagy a tranzakciós, kis értékű címleteknél viszonylag rövid idő (akár néhány hónap) is elegendő lehet ahhoz, hogy a forgalomban levő címletek többségét már a fejlesztett verziók tegyék ki.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)


A jellemzően inkább vagyontartást szolgáló, nagyobb címletek (mint például Magyarországon a húszezer forintos) esetén jóval hosszabb időre (akár több évre) is szükség lehet ahhoz, hogy az adott címlet a forgalomban elterjedjen.

Az MNB eddigi - a nemzetközi gyakorlattal megegyező - forgalmazási tapasztalatai azt mutatják, hogy a kibocsátást követő néhány hónapban az új címletek esetén intenzív kiáramlás, a régiek tekintetében pedig forgalomból való jelentős visszaáramlás tapasztalható. Ez a folyamat néhány hónap elteltével lassul, majd a régi címlet bevonási határnapjának közeledtével ismét erőteljesebbé válik.

Fontos tudni, hogy a jelenleg forgalomban lévő tízezer forintos bankjegyeket továbbra is ugyanúgy használhatjuk, bevonásukról a jegybank a későbbiekben dönt.

Címkék:
vásárlás, mnb, bankjegy,