Hol élnek a legszegényebb magyarok 2014-ben? Itt a lista

Orosz Márton2014. november 5. 10:29

A vásárlóerő a hivatalos meghatározás szerint az adózás után, egy főre jutó, elméletileg elkölthető jövedelmet jelenti. Egy friss felmérés szerint ebben áll pocsékul Magyarország: a legtöbb szomszédunk, a balti államok, sőt már Törökország is megelőznek minket. A szlovákok konkrétan fénysebességgel húztak el mellettünk, Montenegrót épphogy lehagyjuk.

1998 óta vizsgálja Magyarországon a GfK kutatóintézet a magyar lakosság vásárlóerejét. A kétezres évek elején azt jósolták, hogy 2015-re mi magyarok az európai vásárlóerő 65-70 százalékán fogunk állni, az európai átlagot pedig a 2020-as évek közepére-végére érjük el. A hipotézis azonban gyorsan megdőlt, a korábbi prognózisok viszonylag hamar megdőltek - mondta el egy szerdai sajtótájékoztatón Kozák Ákos, a GfK Hungária igazgatója.

Loading...

Mára a helyzet annyira rossz lett, hogy nem csak a régiónkhoz - Szlovákia, Csehország, Lengyelország - maradtunk le ebből a szempontból, hanem például Horvátország, sőt, Törökország is megelőz minket, Montenegró pedig alig marad el mögöttünk.

Ha az európai (tehát nem EU-s) vásárlóerőt vesszük 100-nak, Magyarország mindössze 37,7-et ér el (tavaly ugyanez a szám 38,2 volt).


Hatalmas különbségek országon belül

A legszegényebb magyar települések az északkeleti és a délnyugati határ közelében vannak; egyértelműen nő a különbség a leggazdagabb és a legszegényebb térségek között - hangsúlyozta Vella Rita, a GfK Hungária ügyfélkapcsolati igazgatója.


Megyei szinten Szabolcs-Szatmár-Bereg áll a legrosszabbul: az ott élők mindössze az országos átlag 73 százalékát tudják elkölteni havonta.

Míg Telkiben egy lakos átlagosan 8 ezer euróból (2,4 millió forint) gazdálkodik évente, Tiszaburán mindössze 1500 euróból (460 ezer forint).

Az ezer fő feletti települések közül a legszegényebbek:

A leggazdagabbak:

  • Telki,

  • Paks,

  • Üröm,

  • Budapest,

  • Csopak.


A megyszékhelyek közül Nyíregyháza, Salgótarján és Kaposvár áll a legrosszabbul - az élen Székesfehérvár, Budapest és Győr szerepel. A fővárosban egy kerület (a 8.) szerepel az országos átlag alatt.

Címkék:
vásárlás, szegénység, gfk, vásárlóerő, tiszabura,