Az internetezőkön csattan az ostor: megadóztatja az előfizetéseket a kormány

Pénzcentrum2014. október 21. 15:07

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter kedden bejelentette a 2015-ös adócsomag részleteit, ami még kedden elérhetővé is válik. Az szja-ban és a társasági adózásban nem lesznek nagy változások, a házasságkötéseket adókedvezménnyel ösztönzi a kormány, a kétgyermekes családok adókedvezményét fokozatosan növeli. Tájékoztatásából az is kiderült, hogy a kormány továbbra is kíméletlen a különadóval sújtott szektorokkal szemben, változatlanok maradnak a különadók, sőt. A távközlési különadó kiterjesztésére készül a kormány. Az áfacsalás elleni küzdelem néhány új elemét is felvázolt a miniszter.

Ma beterjesztik az adótörvényeket

Ez az adórendszer már bizonyított - vezette fel a tájékoztatót a kormányszóvivő. Maradnak a különadók - tette hozzá. Kurucz Éva kormányszóvivő azt is mondta: ma beterjeszti a Parlamentnek a kormány a 2015-ös adótörvényt.

A családi adókedvezménnyel minden egyes évben 180 milliárd forint maradt a családoknál, idén ez 230 milliárd forintra nő és jövőre is 230 milliárd forintot tesz ki.

A fiatal párok házasságkötését adókedvezménnyel ösztönözzük. Havi 5 ezer forint kedvezményt kapnak két éven keresztül - sorolta. A második gyermek vállalás ösztönzése érdekében növeli a kedvezményt a kormány - árulta el.

2016-tól 2019-ig több lépcsőben valósul ez meg. 4 év alatt fokozatosan a kétszeresére, 10 ezer forintról 20 ezer forintra emelik gyermekenként a kedvezmény mértékét.

Így lép fel az adócsalók ellen a kormány

Varga Mihály beszédében hangsúlyozta az adóbeszedés védelmének fontosságát. Ezért fontos, hogy szűkítse a kormány az adócsalók mozgásterét. Számos konkrét intézkedés lesz:

  • Láncolatos áfacsalások visszaszorítása érdekében megfogalmazott javaslat: tételes áfaösszesítő határának csökkentése 1 millió forintra 2 millió forintról
  • Újonnan alakuló cégeknek havonta kell áfát bevallaniuk
  • Elektronikus közúti árufigyelő rendszert fog bevezetni a kormány a csalások visszaszorítása érdekében

A miniszter beszélt a különdókról is

Nincs alapvető ok, hogy a meglévő adópolitikán változtassunk - vezette fel a különadókkal kapcsolatban Varga. Marad a bankadó, marad a reklámadó, távközlési adó kiterjesztésére tesz javaslatot a kormány - mondta.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A bejelentés szerint a telekommunikációs cégekre kivetett különadót jövő évtől kiterjesztik az internet szolgáltatásokra is.

Ez akár jelentős drágulást is hozhat a havidíjban, kérdés, hogy mennyire háríthatják át a terhet a fogyasztókra. A részletek egyelőre nem ismertek, azonban az biztos, jelentősen drágulhatnak az előfizetési díjak januártól.

A bankok nem kapnak kedvezményt

A magasabb beruházásokhoz több hitelezésre van szükség - ismerte el Varga. Meg kell találni az ösztönzőket, hogy a bankok növeljék hitelezési tevékenységüket.

A kormány dolgozik ezeken az ösztönzőkön, vagyis például a bankadó egy részének elengedésén. Ám 2015-ben ezt még nem tervezi a kormány - válaszolta egy kérdésre a nemzetgazdasági miniszter.

Online pénztárgépek
Kérdésre válaszolva arról is beszélt Varga: biztosan kiterjesztik az online pénztárgépeket bizonyos szektorokra. Ez még nem dőlt el, hogy mely szektorokra, de jövőre lesz kiterjesztés.

 

Címkék:
internet, bankadó, internetadó, reklámadó,