Az év élelmiszerbotránya: kire jelent nagy veszélyt?

Pénzcentrum2014. szeptember 18. 16:01

Csökkentett nátrium tartalmú étkezési sótermékeket hívott vissza a Nemzeti Élelemiszer-biztonsági Hivatal (NÉBIH). A termékekbe állati takarmányozásra szánt kálium-klorid került. Az intézkedés a Compex-Só Kft. üzemében 2014-ben gyártott ilyen termékeket érinti.

Összesen több mint 13 tonna csökkentett nátrium tartalmú étkezési vákuum sót gyártott 2014-ben a Compex-Só Kft. Ezeket hívja most vissza a Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal, mert

állati takarmányozáshoz használt kálium-kloridot használtak.

Miután a hivatal megvizsgálta ezeket a termékeket kiderült, hogy azok nátrium és kálium tartalma változó. Az előírás szerinti 70 százalékos nátrium-klorid és 30 százalékos kálium-klorid arány helyett előfordult 100 százalékos kálium-klorid, de 90 százalékos nátrium-klorid tartalom is - derül ki a NÉBIH közleményéből.

Élelmiszerbiztonsági okokból ezért a NÉBIH elrendelte

az összes 2014-ben gyártott termék visszahívását, és megtiltotta a további forgalmazást.

Az is elképzelhető, hogy a gyártó cégnek pénzbüntetést kell majd fizetnie. A visszahívott terméket a vásárlás helyére lehet visszavinni.

A visszahívott só csomagolásán feltüntetett tételazonosító fordított sorrendben megadott gyártási dátumból (nap, hó, év) és azonosító betűből, számból áll. Ebből adódóan a visszahívott só tételek a "2014" évszám alapján könnyen beazonosíthatóak.

A visszahívott só azonosító adatai:

megnevezése: Csökkentett nátrium tartalmú vákuum só 1 kg
a csomagolás: átlátszó fóliazacskó
így néz ki a tételazonosító: 05 06 2014 A3

Mi a kálium szerepe a szervezetben?

A kálium a szervezet számára nélkülözhetetlen tápanyag, részt vesz az ingerületi folyamatokban, így az ideg-, és izomműködésben, a sav-bázis egyensúly és az ozmotikus nyomás fenntartásában (ez utóbbinak a sejtek működőképességében van szerepe).

Miért baj, ha túl sok káliumot fogyasztunk?

A stabil káliumszint fontos az élettani folyamatokhoz, szervezetünk a káliumegyensúly fenntartására törekszik, és egy bizonyos határig ki tudja védeni a szükségesnél nagyobb káliumbevitelt. A felesleget elsősorban a vesén keresztül, a vizelettel választja ki. Extrém nagy mennyiségű káliumbevitel

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
meghaladhatja a vese kiválasztó képességét, és emelkedett vér-káliumszintet eredményezhet,

melyet hiperkalémiának neveznek. Az emelkedett szérum kálium szint a szív működését megzavarhatja. Csökkent, károsodott vesefunkcióval rendelkező egyéneknél a kockázat fokozott.

Mekkora mértékű káliumbevitel esetén van gond?

Az, hogy mennyi káliumbevitel okoz a vér káliumszintjében számottevő növekedést, egyénileg nagyon eltérő lehet. Felmérések szerint normális étrend mellett napi

3 gramm extra kálium (ami 5,7 gramm kálium-kloridnak felel meg) nem okoz kóros elváltozást.

Mennyi kálium juthatott a szervezetünkbe, ha fogyasztottunk abból a termékből?

Hazai lakossági táplálkozási felmérés adatai szerint az átlagos napi sóbevitel férfiaknál majdnem 18 gramm, míg nőknél 12 gramm körüli mennyiség.

  • Amennyiben 100 százalék kálium-klorid tartalmú só kerülne fogyasztásra, az előbbi adatokhoz mérten ezzel a férfiaknál 9 gramm körüli, a nőknél 6 gramm körüli kálium kerülne a szervezetbe.
  • A 30 százalék kálium-klorid tartalmú só fogyasztása esetén ez férfiaknál majdnem 3 gramm, nőknél majdnem 2 gramm kálium bevitelt jelent.

Tekintettel arra, hogy a konyhasó-fogyasztás több különböző forrásból adódik össze (kenyér, felvágottak, egyéb élelmiszeripari termékek), a csökkentett nátrium tartalmú sóval történő tényleges kálium bevitel ennél jóval kisebb.

 

Címkék:
vásárlás, nébih, veszély,