Veszélyes ásványvizek: ez most a 6 legfontosabb kérdés

Orosz Márton2014. augusztus 27. 12:00

Kedden robbant az ásványvízbomba: 12 különböző vizet tiltott be és hívott vissza a boltokból az élelmiszerbiztonsági hatóság. Az esettel kapcsoltban sok fontos kérdés felmerült, a Pénzcentrum mutatja a válaszokat.


FRISS! Ásványvíz-botrány exkluzív: megszólalt a gyártó! - KATTINTS!

Pontosan mely termékeket vonták ki a forgalomból?

Loading...

Mit csináljon az, akinél ilyen ásványvíz van otthon? Vigye vissza a boltba? Öntse ki haladéktalanul?

Ha a nálunk levő termék kiszerelése és a csomagoláson feltüntetett dátum egyezik a listán szereplő vizek valamelyikével, visszavihetjük az érintett áruházba.

Összesen hány liter vizet vontak ki a forgalomból? Hány liter veszélyes vizet adtak el az áruházláncok? Számíthat bírságra az áruházlánc, vagy a palackozóüzem?

Egyik gyártótól 15 ezer liter ásványvizet hívtak vissza. A másik gyártó termékeinek visszahívása jelenleg is folyik. Bírságot az előállító kap, a tétel nagysága és értéke alapján - tudtuk meg a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivataltól (NÉBIH).

Mennyire veszélyesek ezek az ásványvizek? Milyen megbetegedéseket okozhatnak?

A baktériumok előfordulását ivóvízben és ásványvízben jogszabály tiltja,

így az alapvető probléma az, hogy az érintett vizek a jogszabályban foglaltaknak nem felelnek meg.

A tételeket a nitritrit-és nitrátkoncentráció ÉS egy baktérium, aPseudomonas aeruginosaengedélyezett határértéket meghaladó tartalma miatt kellett visszagyűjteni.

A vizekben talált baktérium, a Psudomonas aeruginosa egészséges embert csak kivételes esetben betegít meg.

A Pseudomonas-félék egy viszonylag nagy, szabadon élő baktérium csoport, amely fő előfordulási helye a talaj, a tengervíz, illetve az édesvíz. Növényeken és állatokon is képeznek telepeket, valamint a háztartásokban és kórházakban is megtalálhatóak. A Pseudomonas-félék meglehetősen sokoldalú szervezeteknek mondhatók, élőhelyükhöz széles körben alkalmazkodnak, és még desztillált vízben is képesek szaporodni.

A nitrát- (NO3-) és nitrit-ionok (NO2-) a természetes nitrogének, elsősorban mezőgazdasági, állattenyésztési és növénytermesztési eredetű hulladékból erednek. A szerves nitrogéntartalmú hulladékokból a talajban mikrobiológiai lebomláson keresztül előbb ammónia képződik, mely tovább oxidálódik nitritté és nitráttá. A szervezetbe ivóvízzel és élelmiszerrel kerül be.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A nitrát és nitrit határérték feletti jelenléte az ivóvízben a csecsemőknél okozhat gondot.

A nitrit előfordulását ivóvízben és ásványvízben is jogszabály korlátozza. A NÉBIH tájékoztatása szerint az, hogy nitritet találtak  a vízben, gyártási, technológiai hibára utal. A nitritet, nitrátot még azelőtt állapították meg, amíg komolyabb értékeket nem ért el.

Hogy kerülhetett ilyen baktérium egy - valószínűsíthetően - nagyon magas higiénés védelemmel működő ásványvíz-palackozóba?

A baktérium filmszerű képletet képez a csőhálózaton, ami lökésszerűen válik le így fordulhat elő, hogy nem minden palackban, nem minden tételben található meg. A mostani értékek nagy valószínűséggel nem okoztak megbetegedést.

A nitrit, nitárt geológiai vagy emberi illetve állati eredetű szennyeződés során (az állattenyésztés, műtrágyázás, szennyvíz-szikkasztás következményeként) egyaránt jelen lehetnek a nyersvízben.

Az ivóvízhálózatban esetlegesen jelen levő nagy ammóniumból is kialakulhat nitrit. Ezt leginkább úgy előzhetik meg, ha a vízforrásokat védik a műtrágyáktól.

Mit mondanak minderre a boltok?

A NÉBIH keddi bejelentése óta az áruházláncok közül egyedül a Lidl szólalt meg. Mint arról a Pénzcentrumot tájékoztatták, a továbbiakban az előírásokon felüli, fokozott ellenőrzést vezetnek be az ásványvizeknél.

A Lidl az érintett vizeket a hatósággal együttműködve haladéktalanul levette a polcairól. Arra kérik a vásárlókat, hogy amennyiben az érintett termékekből vásároltak, azt vigyék vissza bármelyik üzletükbe, a vételárát megtérítik

Címkék:
aldi, lidl, ásványvíz, veszély,