Romlott élelmiszerek a magyar boltok polcain: mit veszünk valójában?

Pénzcentrum2014. augusztus 5. 10:36

Nyáron fokozott figyelmet kap az élelmiszerbiztonság, hiszen ilyenkor sokkal több a fény, nagyobb a meleg, ez gyorsítja az erjedési folyamatokat. Emellett például a már leszedett gyümölcsökben gyors vitaminveszteséget is okoz a fény. A kukába kerülő élelmiszerek 30-35 százaléka is nyáron romlik meg.

A magyar lakosság több mint fele vásárolt már boltban romlott élelmiszert, 69 százaléka pedig találkozott már az élelmiszerromlás problémájával otthon. Ennek ellenére a fogyasztók kétharmada még sincs tisztában azzal, hogy milyen hatással van a fény és a meleg az élelmiszerekre - derül ki a Tetra Pak legfrissebb lakossági kutatásának adataiból.

"A megkérdezettek harmada ismerte el, hogy már tapasztalta azt a jelenséget, hogy a folyékony élelmiszerek a melegben hamarabb megromlanak, megbuggyannak, megsavanyodnak" - mondta Molnár Zita, a Tetra Pak Hungária Zrt. kommunikációs igazgatója. A külső hőmérsékletre érzékeny folyékony élelmiszerek nyáron élelmiszerbiztonsági szempontból reflektorfénybe kerülnek, hiszen igen fontos, hogy ételeink és italaink minőségét ne befolyásolja a meleg évszak.

Miért romlik az étel?

Az élelmiszerromlás legfőbb kiváltó okai a fény és a hő, amelyek párolgást, vízvesztést okoznak, átalakíthatják az élelmiszer mennyiségét és tömegét. A mikroorganizmusok szaporodása okozza a termék erjedését, ebből adódóan szín- és ízváltozást lesz tapasztalható. Bár a növények fejlődéséhez elengedhetetlen a fény és az oxigén, az érett és leszedett gyümölcsökben és az élelmiszerekben a fény hatására nagymértékben csökken a vitamintartalom. A B2 vitamin mennyisége a közvetlen napsugárzásnak kitett élelmiszerben néhány óra alatt akár 90 százalékkal, a C-vitaminé pedig mindössze egy óra alatt 70 százalékkal is csökkenhet. A három nyári hónap alatt 662-vel több a napsütéses órák száma, mint télen, és jelentősen magasabb a szórt fény intenzitása, ezért nyáron hamarabb romlanak meg az élelmiszerek.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

"Nem véletlen, hogy a C-vitaminok a gyógyszertárak polcain is sötét üvegben vannak, így akadályozzák meg, hogy gyors minőségromlás következzen be. Az italok kartondobozban való tárolásának is az a célja, hogy a fénytől megóvja a terméket, egészen pontosan ízében, állagában, és színében őrizzék meg a terméket" - mondta el Miháldy Kinga, élelmiszer-minőségbiztosító agrármérnök. Szerinte a vásárlás során is igen fontos, hogy a romlandó ételeket legutoljára válasszuk ki a boltban, és hűtőzacskóban vigyük haza nyáron az ételt. Minél hamarabb a hűtőbe kell juttatni vásárlás után a termékeket.

 

Címkék:
vásárlás, élelmiszer, nyár,