Ilyen savanyúsággal etetnek minket: milliós bírság a gyártóknak

Pénzcentrum2014. június 12. 20:00

A bevizsgált savanyúságok több mint felénél találtak problémát a NÉBIH ellenőrei, ezért országos célellenőrzést rendelt el a Hivatal. Nemcsak a szacharin és kén-dioxid tartalommal volt baj, de számos jelölési problémát is feltártak a vizsgálatok során. A súlyosabb kifogásokkal kapcsolatban az élelmiszer-ellenőrzési bírságok várható összege 2,5 millió Ft lesz.

Termékellenőrzési sorozatának folytatásaként savanyúságokat tesztelt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). A szúrópróbaszerűen megvizsgált 52 termékből 27 esetben kellett hatósági eljárást indítani. Gond volt többek között a szacharin és a kén-dioxid tartalommal is, a termékek harmadánál pedig jelölési hibákat tapasztaltak a szakemberek. Az ellenőrzési tapasztalatok és a vizsgálati eredmények alapján a hatóság országos célellenőrzést rendel el.

A NÉBIH által koordinált kiemelt ellenőrzésen az év elején három megyei kormányhivatal élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi igazgatósága előállító helyeken, piacokon, valamint kisebb kereskedelmi egységekben és nagyobb áruházláncokban végzett ellenőrzéseket.

A célellenőrzés a savanyúságok biztonsági, valamint minőségi tulajdonságaira egyaránt kiterjedt: vizsgálták az érzékszervi tulajdonságokat (szín, állomány, felöntőlé, illat, íz), valamint a sav-, só-, édesítőszer- és tartósítószer tartalmat, és a termékek jelölését is.

Előfordult, hogy a termék szacharin édesítőszer tartalma meghaladta az előírt értéket, illetve több esetben a savanyúságok kén-dioxid tartósítószer tartalmának maximális mennyiségét. Egy terméknél - noha allergén anyagnak minősül - a kén-dioxid a jelölésen sem volt feltüntetve.

A jelölések vizsgálatakor az élelmiszerbiztonsági szakemberek 17 terméknél találtak súlyos, illetve kevésbé súlyos hibát. Előfordult, hogy az "édesítőszerrel" felirat hiányzott a megnevezésből, de akadtak súlyos jelölési problémák is, amikor a terméken nem tüntették fel a tartósítószert vagy az édesítőszert.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az 52 termékből 27-nél indult hatósági eljárás, amelyből 13 esetben figyelmeztetésben részesítették a gyártókat. A súlyosabb kifogásokkal kapcsolatban - az előzetes adatok alapján - az élelmiszer-ellenőrzési bírságok várható összege 2,5 millió Ft lesz.

A hatósági ellenőrzésen túl a szakemberek ezúttal is elvégezték a savanyúságok kedveltségi vizsgálatát is. Az érzékszervi elemzés során a termékeket 1-5 pontig terjedő skálán értékelték.

 

Címkék:
vásárlás, ellenőrzés, bírság, nébih, savanyúság,