Megrohanták a boltokat a magyar vásárlók: mindenki ezt veszi

Pénzcentrum2014. június 11. 16:03

Látványosan megugrott a klímák, ventilátorok iránti kereslet az elmúlt napokban a magyar áruházakban.

Megháromszorozódott a kereslet a hűtéstechnikai készülékek iránt az elmúlt napokban a Praktikernél. Mint arról a barkácslánc a Pénzcentrum.hu-t tájékoztatta, elsődlegesen splitklimák eladása nőtt, de nem elhanyagolható a kisebb beruházást igénylő, kedvező árfekvésű ventilátorok forgalma sem, ez utóbbiakra elsődlegesen az ad hoc vásárlás jellemző, ami csakis a melegnek köszönhető, míg a splitklimák eladása többnyire tervezett beruházás - nem véletlenül már április és május hónapokban (előszezonban) is jelentős mennyiséget értékesítettek. Igaz, az értékesítés kiugrása markánsan látszik a nagyon meleg nyári napokon, ami szintén az időjárásnak, nehezen átvészelhető éjszakáknak köszönhető.

6+1 tipp: így bírhatod ki a hőséget a lakásban - KATTINTS!

A hagyományos ventilátorokon kívül igen kedveltek a nagyobb teljesítményű szélgépek, és a még mindig újdonságnak számító permetventilátorok. Ezeknél a termékeknél nem elsődlegesen az ár, hanem a funkció és a teljesítmény kerül előtérbe a vásárlói döntéseknél. Az ablakklimák már évek óta eltűntek a piacról, a split klimák iránti kereslet tovább erősödik. Az idei év újdonsága viszont egyértelműen a lakossági felhasználásra kedvező árfekvésű permetventilátor.

A Praktikernél felkészültek a szezonra: mint megtudtuk, egyik készülékből sincs hiány,megfelelő árukészlettel várjuk a vásárlókat. Mivel a szezon értékesítés rövid periódusra korlátozódik, így a maximális forgalom és vevőelégedettség eléréséhez nélkülözhetetlen, hogy egy napig se legyenek áruellátás nélkül.

Az Auchannál is azt tapasztalják, hogy az elmúlt napok kánikulai hőségében a klímakészülékek és ventilátorok iránti kereslet kiugróan emelkedett.

Egy átlagos nyári nap forgalmához képest a tegnapi napon több tízszer annyi klímaberendezés és közel százszor annyi ventilátor fogyott a hipermarketláncnál. Kínálatuk és készletük széles, hiány semmiből sincs, minden készülék kelendő ebben a kategóriában, természetesen a legnépszerűbbek az akciós termékek.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


Az Auchannál is új slágertermék a ventilátorok között a vízpermet ventilátor, a vevők ezt elsősorban kültéri használatra választják. Típusok szerint az álló ventilátor a legnépszerűbb (eladott ventilátorok közel fele), a padló (10%), asztali (20%) és oszlop (25%) ventilátorok, és a vízpermet ventilátorok következnek a népszerűségi sorrendben. A klímák közül a kánikulai napokban legkeresettebbek a mobilklímák

A legjobb megoldás hosszú távon az inverteres klíma beszereltetése, ennek fő szezonja a tavasz és a nyár első fele, hiszen szakemberrel kell beszereltetni és hosszú távú megoldás. Az inverteres klíma készülékek energiahatékonyabbak, egyenletes hőmérsékletet biztosítanak, ezért sokan a korábbi, kevésbé korszerű klímakészüléküket cserélik ilyen típusra, esetleg most szerelik fel a lakást klímával (hazánkban még mindig alacsony, 15% körüli a klímakészülék penetráció a nyugat-európai 30% fölötti arányhoz képest). Az Auchannál a vásárlóknak javasolják, hogy tanulmányozzák egy készülék kiválasztásakor az energiacímkét, melyen a készülékek energiahatékonyságát egyértelműen jelzik a gyártók és a későbbi üzemeltetési költségekre vonatkozóan tájékozódhatnak így.

Címkék:
vásárlás, auchan, klíma, praktiker, ventilátor,