Allergiások, figyelem! Fontos változások jönnek

Pénzcentrum2014. március 31. 11:04

Szigorúbb lesz a termékek csomagolásán lévő címke az év végétől. Az is biztos, hogy nagyobb betűkkel kell feltüntetni az összetevőket és jobban ki kell emelni az allergéneket - mondta el az InfoRádiónak a Nemzeti Élelmiszerlánc Biztonsági Hivatal Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság igazgatója. Pleva György szerint ritkán fordul elő, hogy a csomagoláson feltüntetett címke nem egyezik meg a termék összetevőivel.

Pleva György beszámolt arról, hogy a termékek jelölésének ellenőrzése alapvető elem valamennyi vizsgálatuknál, akár egy előállítónál, akár a kereskedelemben ellenőriznek. Azt is monitorozzák, mennyire egyezik meg a címke azzal, amit valójában a csomag tartalmaz.

"Szoktak problémák lenni ezzel kapcsolatosan, de azt mondhatjuk, hogy ez nem kiemelkedő probléma a hazai élelmiszer-biztonságban" - hangsúlyozta az igazgató.

Elmondta, hogy a jelenlegi, uniós előírások szerint készült szabályozás szerint a címkén mindenképpen fel kell tüntetni a termék nevét, élelmiszer esetében a pontos iparági megnevezést, az összetevőket, a nettó tömeget vagy térfogatot, a lejárati időtartamot és a szükséges különleges tárolási feltételeket.

Várhatóan december közepétől szigorodnak a címkére vonatkozó előírások. Több információt kell azokon feltüntetni, de elsősorban finomítások történnek a jelenlegi szabályokon.

"A legfontosabb változásnak azt tartjuk, hogy jóllehet eddig is fel kellett tüntetni az összetevők között az allergéneket, ám december közepétől ezt valamilyen a szövegből kiemelt formában - például vastagítva, dőlt betűvel, más színnel -, a figyelmet erre jobban felhívva kell a fogyasztók tudomására hozni" - mutatott rá.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Jelezte: a jelenlegi szabályozás is rögzíti, hogy jól láthatónak kell lennie az allergén anyagokra vonatkozó tájékoztatásnak, de az új rendelet ezt konkrét szabályokkal is előírja, tehát alapesetben legalább 1,2 milliméteres betűnagyságot kell használni. Ezenkívül a tápérték-jelölés szabályozása, a különféle összetevőkre és egészségre vonatkozó állítások finomhangolása történik meg a december közepétől hatályos jogszabályban.

 

Címkék:
vásárlás, allergia,