Mégsem gyógyít a csodagomba: tízmilliós bírság a GVH-tól

Pénzcentrum2014. március 5. 17:00

10 millió forintos bírságot szabott ki a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a Viva Natura World Kft-re. A vállalkozás 2009 tavaszától 2013 januárjáig számos valótlan állítással népszerűsítette termékeit, így többek között a Kombucha gomba kultúrát, különböző Kombucha koncentrátumokat, Mokusaku talptapaszt, valamint Áfonya-acerola kapszulákat - derül ki a GVH közleményéből.

A fogyasztókhoz különböző csatornákon eljuttatott reklámokban és termékleírásokban a GVH szerint a cég azt sugallta, hogy a termékek használatával számos betegség hatékonyan orvosolható, megelőzhető, ezen túl pedig még egészségmegőrző hatása is van a termékeknek. Súlyosbító körülménynek számít, hogy a tájékoztatások a fogyasztók széles rétegéhez jutottak el. Ugyanígy befolyásolta a GVH döntését az is, hogy az évekig elhúzódó reklámtevékenységgel elsősorban azokat az embereket célozták meg, akik betegségek megelőzése vagy gyógyulás céljából keresik a különböző terápiás lehetőségeket. Az egészségre ható termékek esetén pedig a betegségben szenvedő, vagy az azt megelőzni kívánó emberek sérülékeny csoportnak számítanak, mivel a gyógyító hatás reményében érzékenyebben reagálhatnak a gyógyulást ígérő tájékoztatókra.

Mivel a vállalkozás a vizsgálat során nem tudta bizonyítani, hogy a termékek valóban rendelkeznek a hirdetett hatásokkal, így a Versenyhivatal fogyasztókkal szembeni tisztességtelen gyakorlat vétsége miatt szabta ki a 10 millió forintos bírságot, valamint tiltotta meg a jogsértő magatartás további folytatását.

Címkék:
vásárlás, bírság, büntetés, gvh, fogyasztó,